Συνάντηση Δένδια – Γουάλας: Ευχαριστίες της Βρετανίας για την ασφαλή εκκένωση των τουριστών

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, σχετικά με τη συνάντησή του με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας:

«Η βρετανική πλευρά έχει με πολλούς τρόπους διατυπώσει τις ευχαριστίες της προς την Ελλάδα, προς την ελληνική Кυβέρνηση, για το ενδιαφέρον, την ασφάλεια και τις εκκενώσεις των Βρετανών τουριστών από τις περιοχές στην Ελλάδα που αντιμετώπισαν τους μεγάλους κινδύνους των πυρκαγιών, των τελευταίων ημερών.

Η ατζέντα των δύο υπουργών συμπεριλάμβανε επίσης ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική, τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οπως είπε ο κ. Δένδιας «αντικείμενο συζήτησης είναι το «Κοινό Όραμα» που έχει υπογραφεί από τον προκάτοχό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οδικός χάρτης, αλλά και μια εκτεταμένη συζήτηση για τις κοινές προκλήσεις ως σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στην υπο-Σαχάρια Αφρική κα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Θα ήθελα να υπάρχει ένας μηχανισμός μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, ώστε να μεταφερθούν και σε εμάς τα διδάγματα που το Ηνωμένο Βασίλειο προσλαμβάνει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πώς θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν περαιτέρω οι Ένοπλες Δυνάμεις βάσει των διδαγμάτων αυτών.

Και βέβαια, πάντα υπογραμμίζω, σε κάθε μου συνάντηση, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μία αμυντική συμμαχία. Είναι μια συμμαχία αξιών και έχει σημασία ποιες χώρες, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπερασπίζονται ακριβώς αυτές τις αξίες για τις οποίες υπάρχει το ΝΑΤΟ».

    Εκτενή αναφορά και από τις δύο πλευρές έγινε και για την εφαρμογή της Διακήρυξης Αμυντικής Συνεργασίας (Joint Vision Statement) μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, που υπέγραψαν τον Φεβρουάριο οι δύο χώρες. Η εν λόγω Διακήρυξη, στόχο έχει «την ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεων των δύο χωρών, ώστε να αντιμετωπίσουν μαζί τις κοινές απειλές και προκλήσεις, αλλά και τη στενότερη συνεργασία προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων κάθε χώρας.

   Νωρίτερα το πρωί, ο κύριος Δένδιας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Prince’s Trust του φιλανθρωπικού οργανισμού του Βασιλιά Καρόλου. Πρόκειται για τον οργανισμό που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται σειρά προγραμμάτων κατάρτισης νέων, τα οποία στοχεύουν στην απόκτηση δεξιοτήτων και την ενίσχυση της αυτοπεποίθηση των μαθητευόμενων πριν βγουν στην αγορά εργασίας. Στόχος αυτής της συνάντησης ήταν η συνεργασία του Prince’s Trust με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ούτως ώστε οι στρατιώτες κληρωτοί κατά την διάρκεια της θητείας τους «να αποκτούν επιπλέον δεξιότητες. Να μπορούν δηλαδή να φεύγουν από τη θητεία τους με μια πιστοποίηση δυνατοτήτων που θα τους επιτρέπει μια καλύτερη ζωή και μια ευκολότερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος