Συναντήσεις Δένδια στο Βερολίνο: Τουρκία, Κύπρος, προσφυγικό στην ατζέντα (video)

Τουρκία, Κύπρος, προσφυγικό και ενεργειακά στο τραπέζι της συνάντησης που είχε το πρωί στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών με τον Γερμανό ομόλογό του, μετά την πρώτη συνάντησή τους στο Ελσίνκι. Ανασύνταξη των σχέσεων με την Γερμανία επιδιώκει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος μίλησε για την κλιμάκωση της ρητορικής των απειλών της Τουρκίας στο
Αιγαίο και στην Κύπρο.

Ακόμη συζητήθηκε και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι γνωστή η θέση της Γερμανίας στο θέμα.

«Μεγάλο σεβασμό» τόσο για τα βάρη που επωμίστηκε η Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης όσο και για τον μεταρρυθμιστικό ρυθμό της νέας κυβέρνησης και τις ενέργειές της στο μεταναστευτικό, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα από κοινού με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

«Η Ελλάδα υπέφερε πολύ κατά την κρίση χρέους, αυτό πρέπει να το δούμε και να αναγνωρίσουμε αυτά που έχουν δρομολογηθεί εκεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο κ. Μάας κατά τη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου με τον έλληνα ομόλογό του και χαρακτήρισε την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων «μεγάλο ορόσημο στην επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα».

Ο κ. Μάας ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενώ άσκησε κριτική για τις ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε σε αποκλιμάκωση, αλλά και σε επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων προς την Άγκυρα, τόνισε ότι κάθε μελλοντική απόφαση θα ληφθεί με βάση και τις επίκαιρες πολιτικές συνθήκες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ήδη από το παρελθόν πολλές εξαγωγές οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί, λόγω της περιοριστικής πολιτικής της Γερμανίας στο θέμα.

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη στάση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό και τάχθηκε υπέρ μιας ολιστικής αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση τόσο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στην αλληλεγγύη προς τις χώρες οι οποίες δέχονται την μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, τόνισε ότι με τις ενέργειές της δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόθεση που εξέφρασε η Άγκυρα να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Τέτοιες δηλώσεις «μάλλον οξύνουν την κατάσταση και δεν διευκολύνουν την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Το μεταναστευτικό, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, το Brexit, αλλά και οι πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, ήταν τα κεντρικά ζητήματα που τέθηκαν κατά την συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό και φιλικό κλίμα, λόγω και της παλαιότερης γνωριμίας των δύο πολιτικών, με τον υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται στο μεταναστευτικό ως κοινή πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Γερμανία και να αναδεικνύει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τους επικεφαλής δύο εκ των κορυφαίων πολιτικών δεξαμενών σκέψης του Βερολίνου, της Γερμανικής Εταιρίας για την Εξωτερική Πολιτική (DGAP) και του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής SWP, Ντανιέλα Σβάρτσερ και Φόλκερ Πέρτες αντίστοιχα. Η συνάντηση είχε ως κεντρικά θέματα τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, την προοπτική ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεταναστευτικό και την τουρκική προκλητικότητα.

Με δύο αναρτήσεις στο Twitter αναφέρεται το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην σημερινή συνάντηση του Χάικο Μάας με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

«Έχουμε κοινή γραμμή στην ΕΕ επειδή μοιραζόμαστε πολλές πεποιθήσεις. Η μεταρρυθμιστική ταχύτητα που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται επιτυχία» και «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα άφιξης προσφύγων και μεταναστών, η Γερμανία η πρώτη χώρα προορισμός. Και οι δύο στηρίζουμε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που μας αναλογούν», έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ανάρτησε και δύο φωτογραφίες από την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών.

Πηγή: ΕΡΤ1- ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος