Συναντήσεις Δένδια με ΥΠΕΞ Λιβύης και Αμερικανούς αξιωματούχους τη Δευτέρα

Επιστροφή στη συνήθη τακτική των προκλήσεων για την Τουρκία, η οποία αφενός απειλεί με νέες παράνομες γεωτρήσεις στο Αιγαίο, αφετέρου κατηγορεί την Ελλάδα για παραβατικότητα και κλιμάκωση της έντασης. Τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας θα συζητήσει τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου με Αμερικανούς γερουσιαστές και την ομόλογό του της Λιβύης, η οποία επισκέπτεται την Αθήνα.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Λιβύη, με την πορεία προς τις εκλογές του Δεκεμβρίου να καρκινοβατεί και στη χώρα να παραμένουν τουρκικές δυνάμεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Ελ Μανγκούς, θα επικεντρωθεί στις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τους αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ, υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης Μενέντεζ στην Αθήνα και το επικείμενο ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ συνεχίζει η Τουρκία την προκλητική της ρητορική. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτησή του κατηγορεί την Ελλάδα για καταπιεστικές πολιτικές κατά των μουφτήδων, ενώ η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επαναφέρει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Παρ` όλες τις εκκλήσεις μας, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της που υποβαθμίζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες» δήλωσε η Πινάρ Κάρα.

Την προσήλωση της Αιγύπτου στο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επανέλαβε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης Διακυβερνητικής Συνάντησης Κύπρου-Αιγύπτου.

«Ενημέρωσα τον ομόλογό μου για μια σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να διευκολυνθεί η επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα υπερβεί τα αδιέξοδα που προκαλούνται από τις τουρκικές θέσεις και ενέργειες» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του μηχανισμού συνεργασίας και με την Ελλάδα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος σημείωσε ότι η επόμενης τριμερής θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος