Μέτρα για την δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών (video)

Στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου (master plan), με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το πέρας της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αποφασίστηκε να οριστούν πρόσωπα -σύνδεσμοι που θα βρίσκονται σε καθημερινή επαφή μεταξύ τους, προκειμένου να διαχειρίζονται όλες τις περιπτώσεις όπου θα απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση. Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος στους δημοσιογράφους, «διαπιστώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος» γι’ αυτό η κυβέρνηση προχωρά «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου», το οποίο θα παρουσιαστεί «σύντομα». Την ίδια ώρα αυξάνονται συνεχώς οι ροές μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • τακτικές συνεδριάσεις του συντονιστικού για το μεταναστευτικό και δημιουργία masterplan για το προσφυγικό
  • ανάθεση ρόλου σε πρόσωπα – συνδέσμους σε κάθε υπουργείο που θα χειρίζονται σε κυβερνητικό επίπεδο τα προβλήματα που ανακύπτουν
  • στενότερη συνεργασία με την Frontex
  • έμφαση στον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές των οποίων προγραμματίζεται η μετεγκατάσταση προσφύγων

Ο αναπληρωτής υπουργός στη δήλωσή του επανέλαβε ότι η πυξίδα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ότι «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και στην εξωτερική και στην εσωτερική του διάσταση με πολλή δουλειά και με γνώμονα και την προάσπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, με γνώμονα την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως την προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας, του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της ασφάλειας της χώρας».

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η προετοιμασία των απαραίτητων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως η ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους γιατρούς, η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους ως προς το προσφυγικό, η στενότερη συνεργασία με τη Frontex, η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και οι κινήσεις που θα γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και σχολίασε ότι «διαπιστώθηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία η χαοτική κατάσταση που παρέλαβαν στο θέμα αυτό, την οποία διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση αυτή τη χαοτική κατάσταση θα την αλλάξει».

Να αφήσει τις ανέξοδες, ακροδεξιές και λαϊκίστικες φωνές για το προσφυγικό, κάλεσε την κυβέρνηση ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,  Πάνος Σκουρλέτης: “Θα της λέγαμε, λοιπόν (της κυβέρνησης) καλωσορίσατε στην πραγματικότητα του προσφυγικού ζητήματος, αφήστε όμως τις ανέξοδες, ακροδεξιές και λαϊκίστικες φωνές και κοιτάξτε πως θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών με ανθρωπισμό και χωρίς να καλλιεργούμε αντιρατσιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις”.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ως επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού. Είπε συγκεκριμένα:

Έχει τεράστιες ευθύνες, (η προηγούμενη κυβέρνηση) για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση.Όμως η σημερινή κυβέρνηση σε επίπεδο πολιτικής και ρητορικής δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις προθέσεις της. Όταν κάνεις κριτική στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι στηρίζεις την αντιπολίτευση.

Αντιδράσεις στην Φθιώτιδα για την δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας

Στην Φθιώτιδα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων για την  για την απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης να φτιάξει νέο hot spot σε στρατόπεδο του Καραβόμυλου.

Κάτοικοι της περιοχής παρουσία της Δημάρχου Στυλίδας και βουλευτών του νομού συγκεντρώθηκαν και πάλι έξω από το στρατόπεδο Παπαποστόλου:

Συνολικά 149 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν μέχρι τα μεσάνυχτα χθες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, ενώ μέχρι τις 3 σήμερα , στη Λέσβο είχαν περάσει 87 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 41 είχαν περάσει στη Σάμο.

Σχετική είδηση: Με νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη απειλεί ο Ερντογάν

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος