Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία (video)

“Η Τουρκία εμπλέκεται σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και έχει κλιμακώσει την ρητορική κατά της Ευρωπαϊκής ένωσης, τα κράτη μέλη της και κατά Ευρωπαίων ηγετών”, αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.

“Οι μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται και αυτό περιλαμβάνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου”, αναφέρουν. Αποφάσισαν μάλιστα να ετοιμαστούν για κυρώσεις προς την Άγκυρα, μεγαλώνοντας την λίστα, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα πάνε «το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο» όπου και θα έχει αποσαφηνιστεί η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων.
Παράλληλα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να καταθέσει έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και σχετικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2021», ενώ «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Επιπροσθέτως, ζητεί από τον Ζοζέπ Μπορέλ να προχωρήσει με την πρόταση της πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις ΗΠΑ».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την αποχώρηση του πλοίου Ορούτς Ρέις και επιμένει στη συνεχή αποκλιμάκωση για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ στην ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά μιας θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία δείχνει την ετοιμότητα να προωθήσει μια γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη-μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από το διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι «μια τέτοια ατζέντα θα μπορούσε να καλύψει τα πεδία της οικονομίας και του εμπορίου, επαφές ατόμων, υψηλού επιπέδου διαλόγους και συνεχή συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης». Ταυτόχρονα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία του να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ θα είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία και να συνεργάζεται στην υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη-μέλη ενισχύοντας τις προσπάθειες στη μάχη κατά των δικτύων διακινητών μεταναστών».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει από χθες, προσερχόμενος στη Σύνοδο, μήνυμα ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα (“pacta sunt servanda”) και να διαφυλαχθεί μ’ αυτόν τον τρόπο η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραπέμποντας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, η οποία έδινε προθεσμία στην Τουρκία έως τον Δεκέμβριο για να εγκαταλείψει την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος -και με την επισήμανση πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν χώρες που δεν ήθελαν κυρώσεις για την Τουρκία- κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως στόχος ήταν να βελτιωθεί το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου – όπερ και εγένετο. Η τάση αυτή εκ μέρους συγκεκριμένων κρατών αποτυπώθηκε, άλλωστε, σε σημεία του τελικού κειμένου που το εξισορροπούν (π.χ. με τις αναφορές στην ανάγκη της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας ΕΕ-Τουρκίας). Παράλληλα, η επισήμανση πως η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό ερμηνεύεται ως απόρροια και της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αναδεικνύοντας πτυχές της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, μίλησε για την προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.

Ιστορική συμφωνία για Ταμείο Ανάκαμψης – Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς η συμβιβαστική πρόταση ανάμεσα στη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. και την Ουγγαρία και την Πολωνία έγινε δεκτή και από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Η συμφωνία αφορά συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, το οποίο συνδυάζει το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ύψους 1,07 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, το λεγόμενο Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η χώρα μας βάσει της συμφωνίας δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης 31,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ