Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια

Νέα πνοή στις διπλωματικές και αμυντικές δυνατότητες της χώρας έδωσε η υπογραφή της πενταετούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αμερικανικές εγγυήσεις για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας αναφέρονται ρητά στην επιστολή Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό.

Κύρος στο διπλωματικό και αμυντικό εκτόπισμα της χώρας προσδίδει η υπογραφή της Συμφωνίας πενταετούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανικές εγγυήσεις για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Ελλάδας αποτυπώνονται ρητά στην συνοδευτική επιστολή του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Στην επιστολή του Α. Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό, αναφέρεται πως: «Σταθερή και αμοιβαία αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας από ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής».

Στην επιστολή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάνει ειδική αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και στο Δίκαιο της Θάλασσας: «Πιστεύουμε επίσης ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Επί του πεδίου η Συμφωνία προβλέπει στρατιωτικές διευκολύνσεις σε συμφωνημένες τοποθεσίες στην Ελληνική επικράτεια.

Στην Σούδα: Επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης, προκειμένου να φιλοξενούν μεγάλα Αμερικανικά πολεμικά πλοία, ενώ η παρακείμενη «115 Πτέρυγα Μάχης» θα αξιοποιείται σε μετασταθμεύσεις αεροσκαφών για κοινές ασκήσεις.

Στο Στεφανοβίκειο: Θα αξιοποιηθεί η υπάρχουσα Βάση ελικοπτέρων για τα Ελικόπτερα της Αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού Apache & Black Hawk.

Στον Βόλο: Το «Στρατόπεδο Γεωργουλά», θα αποτελέσει έδρα για τις Αμερικανικές δυνάμεις Πεζοναυτών.

Στο Λιτόχωρο: Το πεδίο βολής θα αξιοποιηθεί για βολές και γυμνάσια των οπλικών συστημάτων.

Στην Λάρισα: Θα υπάρξει δυνατότητα ακόμα και μόνιμης μεταστάθμευσης των Αμερικανικών F-15, καθώς & Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών MQ-9 Reaper.

Στην Αλεξανδρούπολη: Το αναβαθμισμένο σε υποδομές λιμάνι θα αξιοποιηθεί για την διακίνηση Αμερικανικών δυνάμεων από και προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ο πλέον σταθεροποιητικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο πλευρές δεσμεύονται ν’ αντιταχθούν από κοινού σε οποιαδήποτε επιβουλή κατά της ασφάλειας τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχολίασε: «Στοχοποιεί η Συμφωνία την Τουρκία; Η καθαρή απάντησή μου είναι όχι».

Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρετίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που δήλωσε:

«Καλωσορίζω την υπογραφή της MDCA με την Ελλάδα. Η αμυντική μας συνεργασία δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη ή με επείγοντα χαρακτήρα, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Το να συμπράττεις με μια Δύναμη τέτοιας εμβέλειας είναι κάτι που εκτιμάται ιδιαιτέρως», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Η Αθήνα αποτιμά ως ψήφο εμπιστοσύνης για τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας στην Ανατολική μεσόγειο τόσο την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία όσο και το Ελληνογαλλικό Σύμφωνο που προηγήθηκε

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Σχόλιο: Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος