Σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις – Πολιτική αντιπαράθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς (video)

Array

Στα ύψη παραμένουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης με αιχμή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Η διήμερη συζήτηση σφραγίστηκε από την κατά μέτωπο αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είστε ψεύτης. Είστε ψεύτης. Έχω πει πολλές φορές ότι ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε τέτοιο λογισμικό. Και, πάντως, εγώ δεν υπήρξα ποτέ αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας πλην των επισήμων καναλιών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που αφορούσε αποκλειστικά θέματα εθνικής ασφάλειας. Τελεία και παύλα. Και δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε, δεν θα μείνετε ούτε μία μέρα αν αποδειχθεί το αντίθετο. Δεν θα καθίσετε ούτε μία μέρα στη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας μετά από τέτοια εκτροπή».

Το δρόμο της Δικαιοσύνης επιμένει να δείχνει η κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για αντιθεσμική στάση.

Μιλώντας στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε πως: «Φέραμε ένα Νομοσχέδιο, το οποίο από εδώ και πέρα θωρακίζει πολύ περισσότερο την Ε.Υ.Π., καθιστά απολύτως παράνομη τη λειτουργία, την εμπορία, τη χρήση κακόβουλων λογισμικών στη χώρα, κάτι που δεν ίσχυε και με παρεμβάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις ο κ. Τσίπρας σε αυτό χθες».

Η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο ACTION 24, τόνισε πως: «η άποψή μου είναι ότι είχαμε μία θλιβερή παρουσία του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε για μία ακόμα φορά επί της ουσίας σε κανένα κρίσιμο ερώτημα και στο τέλος τράπηκε σε άτακτη φυγή».

Ερωτήματα στην κυβέρνηση για το αν το υπουργείο εξωτερικών είχε την έγκριση της ΕΥΠ ώστε να δώσει άδεια εξαγωγής του κακόβουλου λογισμικού στην εταιρεία Intelexa, θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τις 16 Νοεμβρίου διενεργείται εσωτερική έρευνα στο υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης ξεκαθαρίζοντας ότι αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

Ο Κώστας Φραγκογιάννης είπε ότι: «Ζήτησα να γίνει ΕΔΕ έρευνα για να διαπιστώσω κατά πόσο τηρήθηκαν οι κανόνες που αφορούν την εξαγωγή των προϊόντων, διετάχθη πριν από ένα μήνα, όταν ολοκληρωθεί είμαι περίεργος να δω κατά πόσο ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες και αν υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν».

Μιλώντας στον alpha 9,89, ο εκπρόσωπος τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι: «Δεν δόθηκε καμία απάντηση στην αποκάλυψη των New York Times ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δώσει στην Intellexa άδειες εξαγωγής του λογισμικού Predator στη Μαδαγασκάρη. Όλα αυτά δείχνουν μια τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης».

«Τελικά το pretador πότε ήρθε στην χώρα, ποιος το χρησιμοποίησε πότε θα ανοίξουν τα πελατολόγια; Γιατί ο Μπίτζιος της interlexa δεν ήρθε στη βουλή; Και προτείνει ότι όχι μόνο δεν έχουμε αλλά το εξάγουμε κιόλας;», δήλωσε μιλώντας στο OPEN Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σφοδρή κριτική από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Η “κοκορομαχία” Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή είχε έναν κοινό στόχο: Να στρέψει το βλέμμα του λαού σε έναν προεκλογικό – βολικό και για τους δύο καβγά – και να μείνει στην αφάνεια και τελικά στο απυρόβλητο ο θεσμικός και νομοθετικός “βούρκος” που διαμορφώθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις», επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν την εμπιστευόμαστε και ξέρετε πολύ καλά κι εσείς δεν το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η ΕΥΠ », δήλωσε ο Κωνσταντίνος Χήτας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης.

«Είναι αδύνατο στην πράξη δύο εισαγγελείς να ελέγξουν τόσες χιλιάδες επισυνδέσεις;», ανέφερε ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με νομοθετική βελτίωση, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου, παύεται αυτοδικαίως η θητεία των υποδιοικητών της ΕΥΠ και έως τον ορισμό νέων, την αρμοδιότητά τους θα ασκεί ο Διοικητής.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος