Την επιθυμία να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ, στα πλαίσια της συνάντησής τους για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Ο υφιστάμενος νόμος υπηρετεί την ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά και τον ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα.
«Δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο»
Τη διαφωνία του με τη χρονική συγκυρία, εκτιμώντας πως δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του εκλογικού νόμου, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
«Για εμάς, πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και επισημαίνοντας πως «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει και να υπακούουν σε τακτικές επιλογές της κυβέρνησης».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ μπορεί να συζητήσει μόνο τα θέματα που αφορούν την ψήφο των ομογενών και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
«Θεωρούμε ότι ο υφιστάμενος νόμος υπηρετεί την ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως δεν άκουσε συγκεκριμένες προτάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε ακόμα μία φορά τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.
«Να υπάρξουν συνθέσεις, γόνιμος διάλογος»
Κατά τη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως συμμετέχει στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού βίου με μεγάλο ενδιαφέρον: «Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου».
«Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση, και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» σύμφωνα με το οποίο το 1936 ο Αλέξης Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου.
«Τα ίδια συζητάμε και σήμερα», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.
«Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες», του απάντησε ο κ. Τσίπρας.
Τα επίμαχα ζητήματα του εκλογικού νόμου
Σε πέντε βασικά κεφάλαια φαίνεται να διαρθρώνεται η ατζέντα με τα επίμαχα ζητήματα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Τα κεφάλαια αυτά αφορούν:
- στο μπόνους των εδρών,
- στο όριο του 3% για να μπορεί ένα κόμμα να μπει στη Βουλή,
- στο δικαίωμα ψήφου στα 17,
- στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, και
- στην ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διερευνήσει πού διαμορφώνεται συναίνεση, και γι΄ αυτό οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς χαρακτηρίζονται κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα.
Ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζεται αύριο Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Την ίδια ώρα, ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές και η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, η εικόνα που φαίνεται να διαμορφώνει η κυβέρνηση είναι πως τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν να ανοίξουν κεφάλαια της συνταγματικής αναθεώρησης με ευρεία πλειοψηφία.
Την ίδια ώρα, η ΝΔ επιμένει στη διατήρηση του μπόνους των εδρών, θέση η οποία, σύμφωνα με το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν είναι συμβατή με τη διάθεση για συνταγματική αναθεώρηση με ευρεία πλειοψηφία: Αυτό σημαίνει ότι η παρούσα Βουλή θα μπορεί να ανοίξει τα προς αναθεώρηση κεφάλαια με ευρεία πλειοψηφία και στη συνέχεια, μετά τις εθνικές εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση, να αποφασίσει το περιεχόμενο των αλλαγών, αξιοποιώντας το μπόνους, δηλαδή, αλλοιώνοντας την αναλογικότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Σχετική είδηση: Συναντήσεις Τσίπρα για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος