Στρέφει και πάλι το ενδιαφέρον της στο βορρά η ελληνική διπλωματία (video)

Την ώρα που η Τουρκία ενισχύει όλο και περισσότερο την παρουσία της στα Βαλκάνια εμφανίζοντας νεο-οθωμανικές τάσεις, η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι το μέλλον της ευρύτερης περιοχής πρέπει και θα είναι ευρωπαϊκό. Παράλληλα εντείνονται οι διπλωματικές επαφές, με επόμενους σταθμούς Κροατία και Σερβία.

Σαφείς απαντήσεις στη συντεταγμένη προσπάθεια της Άγκυρας να επεκτείνει την επιρροή της αφενός μέσω της οικονομικής διείσδυσης, αφετέρου δια της εργαλειοποίησης των μουσουλμανικών πληθυσμών στα Δυτικά Βαλκάνια δίνει η Αθήνα. Στη συνάντησή του με την Κοσοβάρα υπουργό Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας κατήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία για αυτοκρατορικές τάσεις, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι η Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε: «Για τα Δυτικά Βαλκάνια το ευρωπαϊκό κεκτημένο των αξιών του Διαφωτισμού, η δημοκρατία, το κράτος- δικαίου, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η οικονομική, πολιτική, πολιτισμική πυξίδα μας. Δεν αποτελεί επιστροφή ο 19ος αιώνας, δεν αποτελεί δυνατότητα επιλογής ένας νέο-οθωμανισμός που φαίνεται να εμφανίζεται στην περιοχή μας».

Η Ντονίκα Γκερβάλα υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, επισήμανε πως: «Ελπίζουμε ότι με τη συνδρομή μιας τόσο πεπειραμένης και αξιόπιστη χώρα όπως η Ελλάδα, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ορισμένες τις προκλήσεις (ασφαλείας) στην περιοχή μας».

Η ελληνική διπλωματία στρέφει και πάλι το ενδιαφέρον της στο βορρά. Ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται την Παρασκευή την Κροατία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζεται να ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στη Σερβία.

Την ίδια ώρα, στους γνωστούς προκλητικούς τόνους κινήθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όχι απλώς εγκαλώντας Ελλάδα και Κύπρο ως χώρες που υποθάλπουν τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και απειλώντας ευθέως Αθήνα και Λευκωσία.

Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε: «Τώρα δίνουν άδεια να ανοίξουν γραφεία του PYD. Aν αύριο μεθαύριο γίνει κάποια επίθεση στην Τουρκία ή στους Τουρκοκύπριους από εδώ, θα τους κάνουμε να το πληρώσουν».

Μετά την πρόσφατη επιβεβαίωση τόσο από την Ουάσινγκτον, όσο και από την Αθήνα για την προσήλωση στο σχήμα 3+1, με τη συμμετοχή Κύπρου και Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ και όπως δήλωσε: «Κοινός μας στόχος είναι να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε την αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ».

Από την πλευρά του ο Μπένι Γκαντς υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ανέφερε: «Ο δεσμός μεταξύ των δύο χωρών μας είναι στρατηγικός, με κοινά συμφέροντα και ευρεία αμυντική συνεργασία».

Για την Αθήνα, Ανατολική Μεσόγειος και Βαλκάνια αποτελούν εξίσου καίρια σημεία στο διπλωματικό τόξο της νότιας Ευρώπης.

Ο Αντώνης Κλάψης επίκουρος καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας επισημαίνει: «Οι νέο-οθωμανικοί οραματισμοί του προέδρου Ερντογάν εξάπτουν ακόμα περισσότερο το τουρκικό ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια. Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιχειρεί να προσεγγίσει ξανά το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει συμφέρον να ενισχύσει τα συμφέροντά της στη βαλκανική ενδοχώρα, αλλά και να παραμείνει στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ λειτουργώντας ως παράγοντας σταθερότητας και ως δίαυλος στενής συνεργασίας, τόσο στη νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος