Στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ινδίας με έμφαση στους τομείς επενδύσεων και εμπορίου

Στη συμπόρευση Ελλάδας και Ινδίας στους τομείς της Οικονομίας, της Άμυνας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι κατά την σημερινή – ιστορική τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως Ελλάδα και Ινδία μπορούν -και πρέπει- «να διπλασιάσουν το διμερές εμπόριο την επόμενη τετραετία», ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός από την πλευρά του, υποστήριξε πως «μπορούμε να ανυψώσουμε την οικονομική και βιομηχανική μας συνεργασία».

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε οι σημερινές δυνατότητες να μετατραπούν αύριο σε χειροπιαστές πραγματικότητες, με πρώτο στόχο να διπλασιάσουμε, γιατί όχι, μέσα στην επόμενη τετραετία το διμερές μας εμπόριο, το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ανέφερε: «Σήμερα, ο Πρωθυπουργός και εγώ αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας σε Στρατηγική Σχέση. Θεωρούμε ότι με την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων ανάμεσα στις χώρες μας, μπορούμε να βελτιώσουμε και να ανυψώσουμε την οικονομική και βιομηχανική μας συνεργασία σε νέο επίπεδο».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν  την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας μεταξύ άλλων στους τομείς

Οικονομία – επενδύσεις

Άμυνα – Εξωτερική πολιτική

Νέες τεχνολογίες (όπως η τεχνητή νοημοσύνη)

Τουρισμός : απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-Ινδίας

Ειδικά στον αμυντικό τομέα μετά την συμμετοχή στην άσκηση Ηνίοχος, την περασμένη άνοιξη, Αθήνα και Νέο Δελχί έχουν τοποθετήσει τα θεμέλια για την περαιτέρω εμβάθυνση. Η Ελλάδα πιθανώς θα μετέχει σε αεροπορική άσκηση στην Ινδία, ενώ σε στρατιωτικό επίπεδο συζητείται το ενδεχόμενο τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Ινδίας- Ισραήλ.

Η επίσκεψη Μόντι είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια. Η τελευταία φορά που πρωθυπουργός της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο βρέθηκε στην Αθήνα ήταν το Σεπτέμβριο του  1983, στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε προσκαλέσει την Ίντιρα Γκάντι στο πλαίσιο της «πρωτοβουλίας των έξι», για την παγκόσμια ειρήνη. Κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας είχε καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ είχε συναντηθεί και με τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί μια δυναμική πύλη προς την Ευρώπη που μπορεί να προσφέρει στην Ινδία ευκαιρίες για διηπειρωτική προσέγγιση: «Το γνωρίζετε ότι και η δική μας χώρα έχει αφήσει πίσω της μία κρίση, αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, σύντομα θα ανακτήσει και την επενδυτική βαθμίδα, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο. Διαμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό και αποτελεί μια νέα οικονομική, ενεργειακή αλλά και εμπορική γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Σήμερα, η πολυπληθέστερη, η μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη φιλοξενείται στην πρώτη δημοκρατία της γης. Οι οιωνοί, λοιπόν, είναι πολύ ευνοϊκοί».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντα Μόντι συμφώνησαν στην κοινή προσήλωσή τους στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, με τον Ινδό πρωθυπουργό να αναφέρεται στην Ουκρανική κρίση, με τον πρωθυπουργό της Ινδίας να δηλώνει: «Υπάρχει μία εξαιρετική συνεργασία μεταξύ μας σε θέματα γεωπολιτικά, διεθνή αλλά και περιφερειακά, είτε μιλάμε για την περιοχή του Ινδοειρηνικού είτε για τη Μεσόγειο. Σε σχέση με την Ουκρανία υποστηρίζουμε τη διπλωματία και τον διάλογο».

Τον Ναρέντρα Μόντι υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ιδιαιτέρως θερμή υποδοχή του επιφύλαξαν οι συμπατριώτες του από την ινδική κοινότητα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και αμέσως μετά συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε στον Ινδό πρωθυπουργό: «Επισκέπτεστε τη χώρα μου σε μια δύσκολη στιγμή γιατί οι πυρκαγιές που μαίνονται ζήσαμε ακραία φαινόμενα τα οποία καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την κοινή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

«Εκφράσατε τις ανησυχίες σας για την κλιματική αλλαγή και απασχολεί τους άπαντες σήμερα είναι ένα παγκόσμιο θέμα», απάντησε ο κ. Μόντι.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός συνεχάρησαν τον Ναρέντρα Μόντι για το γεγονός ότι η Ινδία είναι το τέταρτο έθνος που ολοκλήρωσε με επιτυχία διαστημική αποστολή στη σελήνη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον κ. Μόντι: «Και πάλι συγχαρητήρια για το τεχνολογικό σας επίτευγμα, την κατάκτηση του νότιου πόλου της Σελήνης από το διαστημικό σας σκάφος. Κύριε Πρωθυπουργέ, πράγματι φαίνεται ότι στοχεύετε πολύ ψηλά», ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως: «Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την προσελήνωση γιατί όπως είπατε αυτό είναι σε όφελος όλης της ανθρωπότητας γιατί θα ωφελήσει κι άλλες αποστολές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε την επίσημη πρόσκληση του Ινδού ομολόγου του για επίσκεψη στην Ινδία το προσεχές διάστημα.

Ο απολογισμός

Για μια επίσκεψη ουσίας αλλά και υψηλού συμβολισμού κάνει λόγο η κυβέρνηση με σημαντικά αποτελέσματα για τη χώρα μας, καθώς αναβαθμίζεται η μέχρι τώρα διμερής συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας σε Στρατηγική Σχέση.

Και αυτός ο χαρακτήρας της σχέσης είναι σημαντικός γιατί η Ελλάδα γίνεται πλέον η τρίτη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτά στρατηγική σχέση με την Ινδία, μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. που βρίσκεται γεωγραφικά εγγύτερα στην Ινδία. Η Αγγλία αποτελούσε παραδοσιακά την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη, κάτι που όμως δεν ισχύει μετά και την έξοδο από Ε.Ε. (BREXIT).

Να σημειώσουμε ότι στο γεύμα που ακολούθησε της συνάντησης Μητσοτάκη- Μοντι με εκπροσώπους ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων και φορέων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ στις ξένες επενδύσεις, με τον Ινδό ομόλογό του να αναγνωρίζει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας

Στόχος η εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας στους εξής τομείς:

Βιομηχανική παραγωγή

Υποδομές

Φαρμακευτικά προϊόντα

Τρόφιμα

Ναυπηγική

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Ψηφιακές πληρωμές

Ελληνικές επιχειρήσεις ήδη βλέπουν προς την αγορά της Ινδίας.

Να σημειώσουμε τέλος ότι σχολιάστηκε ιδιαίτερα και από τα ινδικά ΜΜΕ το γεγονός ότι ο Ινδός πρωθυπουργός μη κρύβοντας τον ενθουσιασμό του στις κοινές δηλώσεις χειροκρότησε τον Έλληνα ομόλογό του.

Η οικονομία της Ινδίας

Η εκρηκτική άνοδος της Ινδίας στηρίζεται όχι μόνο στον αυξανόμενο πληθυσμό της, αλλά και στην πρόοδο που σημειώνει στην καινοτομία και την τεχνολογία, στις υψηλές επενδύσεις κεφαλαίου και στην αυξανόμενη παραγωγικότητα των εργαζομένων. Ορισμένοι επενδυτικοί οίκοι μάλιστα εκτιμούν ότι η ταχύτατα αναπτυσσόμενη ασιατική χώρα θα αφήσει σύντομα πίσω της όχι μόνον την Ιαπωνία και τη Γερμανία αλλά και τις ΗΠΑ.

Διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ινδίας

2022 :  1,32 δις. €

  – εξαγωγές : +74,8% (234,7 εκατ. €)

 – εισαγωγές : +54,72% (1,08 δις. €)

ρυθμός ανάπτυξης (εκτιμήσεις ΟΟΣΑ) :

 – 2023 : 6%

– 2024 : 7%

μεγαλύτερος κατασκευαστής γενόσημων φαρμάκων

2η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σε :

– τρόφιμα & αγροτική παραγωγή

– άνθρακα

– τσιμέντου

-χάλυβα

-3η μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας

-ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος