Στρατηγική αναβάθμιση με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ― Ερντογάν κατά ΗΠΑ στο τετ α τετ με Πούτιν (video)

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας από τη Βουλή. Ανοίγει η συζήτηση για την αμυντική αυτονόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο κοινό όραμα μιας αυτόνομης και ισχυρής Ευρώπης που μοιράζεται με τον Εμμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία ενημέρωσε για την αμυντική σύμπραξη των δύο χωρών.

«Με τον Πρόεδρο Μακρόν μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη ισχυρή, αλλά και αυτόνομη, η οποία θα μπορεί να υπερασπιστεί, εάν αυτό απαιτείται, και μόνη της τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα. Γίνονται τα πρώτα δειλά, πλην πολύ ουσιαστικά βήματα για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί, και η Ευρώπη χρειάζεται να βρει σιγά σιγά τον βηματισμό της στο θέμα αυτό, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει βέβαια ότι αμφισβητεί άλλα σχήματα, έχετε απόλυτο δίκαιο. Κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και τη συμμετοχή μας σε αυτή» τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τη συμφωνία χαιρέτισε το State Department, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή» υπογραμμίζει σχετικά.

Στο μεταξύ, ανοίγει η συζήτηση για την αμυντική αυτονόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση άμυνας δεν θα συμβεί μέσα σε μια νύχτα, δια μαγείας. Θα είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων και ουσιαστικών βημάτων που οικοδομούν την αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων και η συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, στην οποία αναφερθήκατε, είναι ένα τέτοιο βήμα» σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Πρόκειται για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια. Προβάλλει ένα υψηλότατο αποτύπωμα στην άμυνα και την ασφάλεια και προάγει διεθνώς το ρόλο σταθερότητας που παρέχει αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα» επισημαίνει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου τονίζει: «Όπως έχουν πει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών η Ελλάδα συζητά για 5ετή επέκταση της συμφωνίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το State Department διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί κρύβει την επ’ αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας;»

«Έστω και τώρα είναι σημαντικό το ότι έχουμε τέτοιου είδους επιλογές. Στηρίξαμε και την επιλογή των Ραφάλ στηρίζουμε και την επιλογή για τις φρεγάτες» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

«Επιχειρείται να καλλιεργηθεί η εντύπωση στο λαό ότι οι υπέρογκοι εξοπλισμοί και οι συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, υπηρετούν δήθεν την άμυνα της χώρας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

«Δηλαδή τι κάναμε; Παίρνουμε όπλα για να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Σε θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων οι Γάλλοι θα παρέμβουν… Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αν η Ουάσιγκτον δεν το θέλει οι Γάλλοι “θα ποιήσουν την νήσσαν”» αναφέρει ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης.

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ: «Όχι» στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τρίτες χώρες που επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό για πολιτικούς σκοπούς έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι η Κομισιόν διαθέτει το οπλοστάσιο για να απαντήσει στις όποιες προκλήσεις.

Επισήμανε επίσης ότι τα εξωτερικά σύνορα είναι σύνορα της ΕΕ και η ΕΕ δε θα ανεχτεί κρατικούς παράγοντες τρίτων χωρών να χρησιμοποιούν ανθρώπους ως εργαλεία για πολιτικούς σκοπούς.

Το παράδειγμα της Λευκορωσίας και η πρόταση για απαγόρευση ουσιαστικά της εισόδου στην ΕΕ σε αξιωματούχους του καθεστωτος Λουκασένκο είναι δείγμα των μέτρων που μπορεί να λάβει η ΕΕ.

Μπορεί όμως να υπάρξουν και μέτρα στο εμπόριο ή σε άλλους τομείς εάν χρειαστεί αλλά όπως σημείωσε ο κ. Σχοινάς, «καλό είναι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο».

Η Πολωνία και η Λιθουανία δεν είναι οι μόνες χώρες που βλέπουμε την πρακτική της εργαλειοποίησης, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είχε επίσης παρατηρηθεί σε Ελλάδα και Μαρόκο.

Ερντογάν κατά ΗΠΑ

«Η Άγκυρα δεν υποχωρεί για τους S-400» ήταν το δηκτικό μήνυμα του Τούρκου προέδρου προς τις ΗΠΑ, στο σημερινό τετ α τετ Βλαντιμίρ Πούτιν – Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι.

«Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών το έθεσαν πολλές φορές αυτό το ζήτημα. Αλλά εμείς δώσαμε τις απαντήσεις μας, διότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε αυτό το θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του. Οι δύο ηγέτες φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να εκφράσουν τη σύγκλισή τους στη Συρία, διαψεύδοντας τις φημολογίες για διαφωνίες όσον αφορά την παρουσία της Τουρκίας εκεί.

«Τα κοινά μας βήματα όσον αφορά το συριακό ζήτημα είναι μεγάλης σημασίας. Η ειρήνη στην περιοχή εξαρτάται από τις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας» είπε ο Ερντογάν.

«Συνεργαζόμαστε με μεγάλη επιτυχία στη διεθνή σκηνή. Εννοώ τόσο τη Συρία όσο και τις επαφές μας για τον συντονισμό των θέσεων στη Λιβύη» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο μεταξύ, το θέμα της Λιβύης συζητήθηκε και στην συνάντηση που είχαν στην Αίγυπτο ο πρόεδρος Σίσι με τον αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν κατά την οποία συμφώνησαν να ενισχύσουν τον συντονισμό για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε τις σημαντικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, τονίζοντας τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών, για εμπόριο, τουρισμό και συνεργασία στο πυρηνικό εργοστάσιο Άκουγιου και στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου Turkstream. «Και τώρα, που παρατηρούμε αρκετά δύσκολες αναταράξεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απόλυτα σίγουρη και σταθερή» τόνισε ο Πούτιν.

Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και στο τέλος δεν πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου. Παρά την επισήμανση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία δεν διεξάγονται πάντα χωρίς προβλήματα οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για εποικοδομητική συνάντηση και χαμογελαστοί, μίλησαν για τις περιπέτειες τους με τον κορονοϊό.

Όταν μάλσιτα ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως έκανε την τρίτη δόση της Pfizer, ο Βλαντίμιρ Πούτιν του πρότεινε την άλλη φορά να προτιμήσει το Sputnik V.

Ελληνογαλλική Συμφωνία: Η σημασία της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες στέλνονται με την ελληνογαλλική συμφωνία, όπως εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης. Πρώτη ήταν η αντίδραση της Ουάσιγκτον, ενώ διαφαίνεται ότι «μπαίνει σε τροχιά» και η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Κάλλη Λέκκα, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος