Μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας 215 αιτούντες άσυλο που έφθασαν στον Πειραιά (video)

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα δεκάδες μετανάστες έξω από το κέντρο της Μόριας, ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και να ανοίξουν τα σύνορα για να φύγουν. Την ίδια ώρα που το νησί βουλιάζει από τους χιλιάδες μετανάστες, νωρίτερα σήμερα, έφθασαν άλλες 5 βάρκες με 250 άτομα. Εν τω μεταξύ, στον Πειραιά αποβιβάστηκαν το πρωϊ 215 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας της  ενδοχώρας, σε Σχιστό, Ελαιώνα, Κόρινθο και Ιωάννινα, στο πλαίσιο αποσυμφόρησης ειδικά της Μόριας και συνολικά των νησιών που επωμίζονται τις μεταναστευτικές ροές. 

Στη Λέσβο, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία ακριβώς έξω από την είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια. Στη συνέχεια, περισσότεροι από χίλιοι πρόσφυγες ξεκίνησαν πορεία προς την πόλη της Μυτιλήνης, παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ. Στην κορυφή της πορείας πρόσφυγας, τον οποίο είχαν τυλίξει με σεντόνι, θέλοντας να δηλώσουν ότι είναι “ζωντανοί νεκροί”. Ένταση δημιουργήθηκε, περίπου 700 μέτρα από τo ξεκίνημα της πορείας, όταν αστυνομικές δυνάμεις τους έφραξαν το δρόμο. Μετά από τρίωρες διαπραγματεύσεις η πορεία διαλύθηκε ειρηνικά.

Όπως ανακοινώθηκε, επίκειται η αναχώρηση και άλλων 400 αιτούντων άσυλο την Κυριακή, ενώ ως τα τέλη Οκτωβρίου οι αρχές δρομολογούν τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων από τα νησιά σε δομές της ηπειρωτικής χώρας.
Την ταχεία αποσυμφόρηση των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου, με επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε, υπό τον πρωθυπουργό στον απόηχο των τραγικών γεγονότων στη Μόρια.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ειδικά στη θάλασσα.

H κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο, χρηματοδοτούμενο από την Κομισιόν, που προβλέπει μετεγκατάσταση 40.000 μεταναστών σε σπίτια, καθώς και την μεταφορά 16.000 σε ξενοδοχεία, μέσω του προγράμματος “Ήλιος”.

Παράλληλα θα προχωρήσει στην κατασκευή κλειστών κέντρων, για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, έως ότου επανα-προωθηθούν στην Τουρκία.

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, με στόχο να ολοκληρώνονται εντός τριών μηνών.

Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου.Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με επίδειξη αυταρχισμού και με επικοινωνιακά παιχνίδια, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έλλειψη σχεδίου στο μεταναστευτικό, καταλογίζουν στην κυβέρνηση ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος, Χαρά Γιαννοπούλου, Χαρης Ζαββουδάκης, Κάτια Αντωνιάδη,Σόνια Φίλη

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση:

Μέτρα για την αποσυμφόρηση της Μόριας – Στη Βουλή το ν/σ για θέματα ασύλου (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος