Στο Ζάγκρεμπ ο Ν. Δένδιας – Θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κροατίας Ζ. Μιλάνοβιτς

Array

Στο Ζάγκρεμπ μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή 26 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο πρέσβεων, γενικών προξένων, προξένων και στρατιωτικών ακολούθων της Κροατίας (24 – 26 Αυγούστου 2022), κατόπιν πρόσκλησης από τον Κροάτη υπουργό Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν (Gordan Grlić Radman).

Κατά την παραμονή του στην κροατική πρωτεύουσα, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς (Zoran Milanović), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Κροάτης ομόλογός του.

Οι συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σειρά θεμάτων, όπως η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχώς αναπτυσσόμενων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και έπεται των επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών στην Κροατία τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2022 (στην Πούλα και στο Ντουμπρόβνικ αντιστοίχως).
Υπενθυμίζεται ότι φέτος συμπληρώνονται 30 έτη από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Κροατίας.

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση: δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση, δεν πιστεύει σε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ‘Αμυνας.

«Η Ελλάδα έχει μια σαφή αντίληψη βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, στην ειρήνη και τη σταθερότητα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Δεν πρόκειται εμείς να διολισθήσουμε προκαλούμενοι σε μια ρητορική όξυνση. Δεν μας αφορούν αυτά τα πράγματα. Ανήκουν σε άλλους αιώνες, σε άλλες εποχές, σε αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δεν μας αγγίζουν», τόνισε.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ, προσκεκλημένος του Κροάτη υπουργού Εξωτερικών, για να απευθυνθεί στη Σύνοδο των Πρέσβεων, Γενικών Προξένων και Στρατιωτικών Ακολούθων.

Όπως ανέφερε, η παρουσία του στο Ζάγκρεμπ και η μετέπειτα ακρόαση από τον Κροάτη Πρόεδρο δείχνει τις στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κροατίας.

«Είμαστε περήφανοι γιατί φέτος γιορτάζουμε τα 30 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, μια ιστορία επιτυχίας, αυτό που λέγεται “success story”, στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια», σημείωσε.

«Με την Κροατία προσπαθούμε μαζί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, για να φέρουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είμαστε συνέταιροι και φίλοι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο EUMED9. Και φέτος καλωσορίζουμε την Κροατία και στην Ευρωζώνη και ελπίζουμε γρήγορα και στη ζώνη Σένγκεν», πρόσθεσε.

«Η Κροατία είναι μια χώρα με την οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού και με παρόμοια κατεύθυνση, με κοινή αντίληψη για τις μεγάλες προκλήσεις που η περιοχή μας και η ανθρωπότητα έχουν μπροστά τους», κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος