Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα είναι η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.
Στην ανάγκη να διατηρηθεί στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και να υπάρξει σύντομα μία θετική εξέλιξη συμφώνησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τους ομολόγους του της ΕΕ και των δύο βαλκανικών χωρών σε πρόγευμα εργασίας που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να δοθεί η ευκαιρία για μία γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση της κοινότητας, στον απόηχο της απόφασης της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου αλλά και των γαλλικών προτάσεων.Στο πρόγευμα εργασίας με τους ΥΠΕΞ ΕΕ, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στις Βρυξέλλες, για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. #Brussels #WesternBalkans #EU pic.twitter.com/W91pcYhZCa
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 9, 2019
Το ίδιο θέμα θα αναδείξει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη.
Την ίδια ώρα, οι νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ επεξεργάζονται κείμενο με τις ελληνικές θέσεις που θα επιδοθεί στον ΟΗΕ.
Η Τρίπολη εκβιάστηκε για να υπογράψει το μνημόνιο με την Τουρκία, το οποίο είναι κενό περιεχομένου, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα και θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Η ένταση δεν θα οδηγήσει σε κάποιο θερμό επεισόδιο, εκτίμησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Διαμήνυσε, μάλιστα, ότι η Αθήνα δεν θα επιτρέψει σε τουρκικό γεωτρύπανο να επιχειρήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης η Λιβύη έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, χωρίς να έχει ψηφιστεί από το κοινοβούλιο της χώρας.
Τη χώρα μας θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος του Λιβυκού κοινοβουλίου, ο οποίος πρόσκειται στον Εθνικό Στρατό της χώρας.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Όπως ανέφερε η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει την διανομή των πόρων και του πλούτου στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο, που δεν θα είναι δίκαιη.
Στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας παρέθεσε άτυπο πρωινό εργασίας των Ευρωπαίων ομολόγων του, με προσκεκλημένους τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε σειρά ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει εμπράκτως τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, η ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων, είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας.
Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Σχετική είδηση :
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. η υπογραφή του Μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας
Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Δεν μπορείτε να αποδεχθείτε την Ιστορία σας (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος