Στο Νταβός ο Κ. Μητσοτάκης για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – Ελληνική οικονομία και επενδύσεις στην ατζέντα

Στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο, (19-20/1/2023) ο Πρωθυπουργός.

Στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο, (19-20/1/2023) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εν μέσω διαχείρισης αλλεπάλληλων κρίσεων και της ενεργειακής/πληθωριστικής κρίσης που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στόχος της οποίας παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει ο Πρωθυπουργός, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν, κατά τις επαφές που θα έχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στις 19 και 20 Ιανουαρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων από τους τομείς της τεχνολογίας – ανάμεσά τους με τον CEO της Intel – της εκπαίδευσης, των τραπεζικών και άλλων. Σε αυτές θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει πώς η Ελλάδα, που αναδείχθηκε από τον Economist ως η οικονομία του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022, αλλά και ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος από το 2019 μέχρι σήμερα, πέτυχε όσα έχει πετύχει, εν μέσω εξωγενών μεγάλων κρίσεων.

Ο Πρωθυπουργός ταυτόχρονα θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά και τις κινήσεις της Ελλάδας στο κέντρο της συνδιαμόρφωσης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, τις πρωτοβουλίες για λύσεις στην ενεργειακή κρίση και την ενεργειακή ασφάλεια και τον ρόλο της ως δύναμης αξιοπιστίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακόμα προσκεκλημένος σε κύκλους συναντήσεων, όπου εκτός από εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων, συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους των Μέσων Ενημέρωσης, της πολιτικής και της διπλωματίας.

Στο Νταβός βρίσκεται ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σε δηλώσεις στον ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιώργο Συριόπουλο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν «πρόσθετα μέτρα λόγω του υψηλού πληθωρισμού, αλλά βραχυπρόθεσμα μέτρα, όχι μόνιμες παρεμβάσεις έτσι ώστε να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Μέσα σε ένα παγκόσμιο ρευστό περιβάλλον, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ότι στο παρελθόν και σε πολύ καλύτερη θέση από ότι είναι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με τις εκθέσεις που παρουσιάστηκαν και στο Νταβός, «περίπου το 1/3 των χωρών παγκοσμίως θα έχει δύο συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης και περίπου οι μισές ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι σε ύφεση το 2023».

«Συνεπώς, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα είχε διπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης από το μέσο ευρωπαϊκό όρο το 2022, εκτιμάται ότι θα είναι τριπλάσιος το 2023, μείωσε σημαντικά την ανεργία, εμφανίζει ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών – σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης επενδύσεων την περίοδο 2022-2024 – μείωσε σημαντικά τον όγκο των κόκκινων δανείων, μείωσε σε ιστορικά ρεκόρ το επίπεδο του χρέους ως το προς το ποσοστό του ΑΕΠ και επιδεικνύει δημοσιονομική σταθερότητα αφού και σημαντικά μειώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 και εκτιμούμε ότι θα γυρίσουμε σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και μετά», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για αν η αύξηση των μισθών θα γίνει σύντομα, αν θα κλέψει από το δημοσιονομικό χώρο μεγάλο ποσοστό και κυρίως, για το αν μιλάμε για αύξηση ή για την επιστροφή αυτών που έχασαν όσοι θυσίασαν πολλά για να σωθεί η ελληνική οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως μιλάμε για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, κάτι που γίνεται συνδυαστικά από δύο πλευρές: με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και με αύξηση μισθών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος