Ικανοποίηση για την αύξηση του συνολικού τιμήματος στα 255 εκατ. ευρώ, μετά την εξέλιξη με την αποχώρηση Καλογρίτσα εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές, έπειτα από σύσκεψη στο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι θα τηρηθεί ο νόμος για τον Ιβάν Σαββίδη, που προβλέπει έλεγχο πόθεν έσχες εντός πέντε ημερών και στη συνέχεια την καταβολή της πρώτη δόσης εντός 15 ημερών. Η διαδικασία έχει δικλείδες ασφαλείας σε όλες τις φάσεις, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, διεμήνυσε πως οι διαδικασίες του διαγωνισμού θα ολοκληρωθούν κανονικά.
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν σε τηλεοπτικούς σταθμούς είναι θέμα των ελληνικών αρχών, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Βολές κατά του διαγωνισμού εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί κανονικά, τονίζει η κυβέρνηση
«Οι διαδικασίες του διαγωνισμού θα ολοκληρωθούν κανονικά. Κάντε μήνυση στην πραγματικότητα», τονίζει η Όλγα Γεροβασίλη, με ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολιάζει και «απαντά» σε όσους σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες δεν θα προχωρήσει, με αφορμή την αποχώρηση του επιχειρηματία Ι. Καλογρίτσα από την προσπάθεια οριστικής απόκτησης τηλεοπτικής άδειας.
Οι διαδικασίες του διαγωνισμού θα ολοκληρωθούν κανονικά. Κάντε μήνυση στην πραγματικότητα.#Τηλεοπτικες_αδειες
— Όλγα Γεροβασίλη (@olgagerovasili) September 26, 2016
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.
"Εισπράχθηκαν ήδη τα πρώτα 65 εκατ. Η διαδικασία έχει δικλείδες ασφαλείας σε όλες τις φάσεις" https://t.co/ASfeARXLmT
— Νίκος Παππάς (@nikospappas16) September 26, 2016
«Η κυβέρνηση απέδειξε ότι η μεταπολίτευση τέλειωσε οι δήθεν “κολλητοί” κόβονται και οι “μη κολλητοί” με το σπαθί τους περνάν 255 έκ€ ταμείο.» σχολίασε ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
Η κυβέρνηση απέδειξε οτι η μεταπολίτευση τέλειωσε οι δήθεν "κολλητοί" κόβονται και οι "μη κολλητοί" με το σπαθί τους περνάν 255 έκ€ ταμείο
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) September 26, 2016
Γκ. Έτινγκερ: Θέμα της κυβέρνησης ο αριθμός των αδειών
Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών παρενέβη ο Ευρωπαίος επίτροπος τηλεπικοινωνιών Γκίντερ Έτινγκερ. Το πόσες άδειες θα δοθούν σε τηλεοπτικούς σταθμούς είναι θέμα των ελληνικών αρχών, υπογράμμισε μιλώντας στη Deutsche Welle.
Απαντώντας σε ερώτηση στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του έντυπου Τύπου της Γερμανίας, για το κατά πόσο ο περιορισμός των αδειών στην Ελλάδα σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς συνιστά απειλή για την ελευθερία του Τύπου σημείωσε ότι ο αριθμός των σταθμών «είναι, βασικά, (per se), υπόθεση των εθνικών κρατών και της ελεύθερης διαδικασίας λήψης αποφάσεων των κοινοβουλίων».
Ο ίδιος είπε ότι έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων για την κατάσταση στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, και πως Κομισιόν «παρεμβαίνει» μόνο από τη στιγμή που έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η διαδικασία χορήγησης των αδειών «θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του Τύπου».
Βολές από την αντιπολίτευση
Ο διαγωνισμός έχει εκπέσει στην πράξη, μετά τις σημερινές εξελίξεις, σχολίασε η ΝΔ.
O εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε πως είναι προφανές ότι η Επιτροπή δεν είχε ελέγξει κανένα πόθεν έσχες και έχει βαρύτατες ευθύνες γι’ αυτό.
«Το αποδεικνύει η μη καταβολή του τιμήματος από τον δεύτερο οριστικό πλειοδότη, επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τις επιφυλάξεις μας. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι αδιανόητο η Επιτροπή να προχωρήσει στον πέμπτο πλειοδότη, που μόνος του έχει παραδεχθεί δημόσια ότι συμμετείχε στον διαγωνισμό, όχι για να πάρει άδεια, αλλά για να ανεβάσει το τίμημα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Υπάρχει ακόμη κάποιος που πιστεύει στο κύρος αυτού του διαγωνισμού, που έχει ήδη πληγεί με δύο εικονικές συμμετοχές; Όλοι αναρωτιούνται. Τον νέο έλεγχο πόθεν έσχες του κ. Σαββίδη θα τον διενεργήσει η ίδια Επιτροπή που, αποδεδειγμένα πλέον, δεν έκανε κανένα απολύτως έλεγχο πριν; Εδώ που φτάσαμε, η Κυβέρνηση έχει μόνο μία επιλογή: Να βάλει τέλος σε αυτήν τη φαρσοκωμωδία που υποσκάπτει την ίδια τη Δημοκρατία. Αν δεν το κάνουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, θα το κάνει η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μόλις γίνει Κυβέρνηση».
«Τελικά, «άνθρακες ο θησαυρός» της κυβέρνησης, που παραμύθιαζε το λαό ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα εξασφάλιζε δήθεν τάξη, διαφάνεια και χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες» αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ «για τις εξελίξεις σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες» προσθέτοντας, ότι «αποδεικνύεται, επίσης, ότι ο καβγάς ανάμεσα σε παλιούς και σε νέους καναλάρχες και τους πολιτικούς τους φίλους σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και λοιπά κόμματα, γίνεται μόνο για την αναδιανομή της αγοράς στα ΜΜΕ, για το ποια πολιτική δύναμη θα ευνοείται περισσότερο απ’ το νέο τηλεοπτικό τοπίο».
«Ο λαός και η ενημέρωσή του, καθώς και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, θα είναι πάντα οι μεγάλοι χαμένοι, όσο τα κανάλια ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, που τ’ αξιοποιούν για τα δικά τους συμφέροντα» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.
Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε:
“Είναι πια φανερό ότι κάποιοι εκ των συμμετεχόντων δεν είπαν την αλήθεια για τα περιουσιακά τους στοιχεία. Είναι επίσης ολοφάνερο ότι η διορισμένη από την Κυβέρνηση Επιτροπή για τον έλεγχο του πόθεν έσχες, βεβαίωσε ψευδώς το αντίθετο.Πολιτικά, ηθικά και νομικά ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει.Ήρθε η ώρα του Εισαγγελέα”.
Με ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας: “Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ TV κλυδωνίζεται. Οι υπουργοί του κ.Τσίπρα και οι κομματικοί δημοσιογράφοι του, αναζητούν επειγόντως το νέο Καλογρίτσα.”
Σχετικά με την αποβολή από την αδειοδοτική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Καλογρίτσα, από την Ένωση Κεντρώων ανακοινώνονται τα εξής: “Ζητούμε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Νίκο Παππά να επιτρέψει να αδειοδοτηθούν και όλα τα υπόλοιπα εθνικής εμβέλειας κανάλια που λειτουργούν άνω της 20ετίας, αφού βεβαίως καταβάλλουν το τίμημα των 60 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο κ. Βούτσης να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση επανασύσταση του ΕΣΡ, ώστε όλες οι άδειες να εκδοθούν από την ανεξάρτητη αρχή”.
Σχετική είδηση: Ο Σαββίδης καταθέτει την πρώτη δόση μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος