«Ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός και δεν πρέπει να γίνει ανεκτός από τη Διεθνή Κοινότητα στον 21ο αιώνα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, Μουχτάρ Τιλουμπερντί, με τον οποίο υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για διμερή συνεργασία στον τομέα Διπλωματικής Εκπαίδευσης.
Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών για θέματα εκατέρωθεν ενδιαφέροντος. Η συμφωνία αυτή είναι η 30η συμφωνία που υπογράφει η παρούσα κυβέρνηση.
Ευχαρίστησε ακόμη την κυβέρνηση του Καζακστάν που ανταποκρίθηκε δημόσια και θετικά στο αίτημα της Ελλάδας να ανοίξουν δύο επίτιμα προξενεία, στο Αλμάτι και στο Ακτάου, δύο πόλεις με σημαντική ελληνική παρουσία.
Συζητήθηκε, ακόμη, η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών. «Έχουμε πολύ καλή συνεργασία στο σύστημα του ΟΗΕ και σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή σας στις προσπάθειές μας να γίνουμε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025-2026. Συζητήσαμε τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω, με πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Τέλος, συμφωνήθηκε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για τη βελτίωση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων στην ενέργεια, τη γεωργία, τον τουρισμό, τις κατασκευές και το εμπόριο προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τον ομόλογό του στην Αθήνα.
Αστάνα: Ο ΥΠΕΞ @NikosDendias & Αν.ΠΘ/ΥΠΕΞ Καζακστάν Tileuberdi Mukhtar υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης Υπ.Εξωτερικών ??&?? για συνεργασία στον τομέα Διπλωματικής Εκπαίδευσης https://t.co/5JJVVVlO1I
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) December 5, 2022
«Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας όλων των κρατών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός σταθερού και ευημερούντος κόσμου», επεσήμανε ο υπουργός, ο οποίος εξήγησε στον ομόλογό του τις θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ακόμη ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, ένα άλλο σημαντικό διεθνές ζήτημα που χρήζει λύσης βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Το Καζακστάν «είναι ένας πολύ αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Δένδιας και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου για την Ευρώπη, ιδίως για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».
Το Καζακστάν είναι ένας πολύ αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος για την 🇬🇷 και για ολόκληρη την ΕΕ. Η 🇬🇷, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου μέσω του TAP, αποτελεί σημείο εισόδου για την Ευρώπη (δήλωση με τον Αν. ΠΘ/ΥΠΕΞ 🇰🇿, M.Tileuberdi). pic.twitter.com/ypxsyLgCZt
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 5, 2022
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επεσήμανε ο κ. Δένδιας συζητήθηκε το κοινό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση των υποδομών μεταφορών στην περιοχή, ενώ μίλησαν για τις σχέσεις ΕΕ-Καζακστάν.
«Η Ελλάδα θα χαρεί πολύ να διευκολύνει αυτές τις σχέσεις. Και χαιρετίζουμε τη θέση σε ισχύ και την εφαρμογή της Συμφωνίας Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας (EPCA)», τόνισε.
«Η Ελλάδα και το Καζακστάν δεν είναι ξένοι», συμπλήρωσε και εξήγησε: «Έχουμε μια μακρά ιστορία αλληλεπίδρασης και έχουμε μια στέρεη γέφυρα φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης, και αυτή είναι η παρουσία 10.000 Ελλήνων στο Καζακστάν και περισσότερων από 40.000 πολιτών του Καζακστάν- κυρίως ελληνικής καταγωγής στην Ελλάδα».
Οι συνομιλίες εστίασαν στην «ενίσχυση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων και συνεργασίας, με έμφαση στις επενδύσεις, στον κατασκευαστικό κλάδο, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, στην ελληνική ομογένεια στο Καζακστάν και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
Συναντήθηκα στην Αστάνα με τον Αν.ΠΘ/ΥΠΕΞ Καζακστάν T.Mukhtar. Οι συνομιλίες εστίασαν σε:
?Ενίσχυση διμερών πολιτικών & οικονομικών σχέσεων & συνεργασίας, με έμφαση σε επενδύσεις, κατασκευαστικό κλάδο, τουρισμό, πολιτισμό
???Ομογένεια σε??
?Περιφερειακές & διεθνείς εξελίξεις pic.twitter.com/Ycw5QuIBQB— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 5, 2022
Ο κ. Δένδιας, ο οποίος είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τη χώρα, έγινε νωρίτερα δεκτός από τον πρόεδρο Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ (Kassym-Jomart Tokayev).
Είχαν μια «γόνιμη συζήτηση για την προώθηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας- Καζακστάν και τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας και του τουρισμού», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter, όπου σημειώνεται ότι στην ατζέντα βρέθηκαν και οι «περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».
Έγινα δεκτός στην Αστάνα από τον Πρόεδρο του Καζακστάν, K.J. Tokayev. Γόνιμη συζήτηση για προώθηση πολιτικών & οικονομικών σχέσεων ???? & συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων ενέργειας & τουρισμού. Στην ατζέντα περιφερειακές & διεθνείς εξελίξεις. pic.twitter.com/xZm1hxPcLA
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 5, 2022
«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του για τις μεγάλες δυνατότητες των διμερών μας σχέσεων. Το 2021 είχαμε τις πρώτες διμερείς πολιτικές και προξενικές διαβουλεύσεις, στην Αθήνα. Ανυπομονούμε για τον επόμενο γύρο στο Καζακστάν», σημείωσε και υπενθύμισε πως τον Οκτώβριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ηγήθηκε της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Αστάνα, για την 5η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Καζακστάν (ΜΔΕ).
«Φέτος γιορτάζουμε την 30ή επέτειο των ελληνο-καζακικών διπλωματικών σχέσεων και αυτό δείχνει πόσο πολύ θέλουμε να φέρουμε τις σχέσεις μας πιο κοντά», ανέφερε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος