Στο Άμπου Ντάμπι ο πρωθυπουργός-Ενδιαφέρον για επενδύσεις-Συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη (video)

Με επενδυτές και τον Διάδοχο Θρόνου του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Αραβική Χερσόνησο. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού φορέα Mubadala, Homaid Al Shimmari.

Ακολούθησε γεύμα εργασίας με τον Διάδοχο του Θρόνου του Αμπού Ντάμπι, παρουσία του διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA). Το γεύμα έγινε στα κεντρικά γραφεία του ADIA.

Όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, βασικό αντικείμενο των συναντήσεων ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον που ήδη εκφράζεται από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Αμπού Ντάμπι για την Ελλάδα.

«Με δεδομένη τη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές, τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις φιλοεπενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους διαχειριστές κεφαλαίων του Αμπού Ντάμπι να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στη συνάντηση με τον Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά στο ζήτημα της Λιβύης, όπου -όπως σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου- καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων.

«Από το κλίμα της συνάντησης και από την τετ-α-τετ συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με το Διάδοχο του Θρόνου του Εμιράτου, προκύπτει η στρατηγική επιλογή για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ειδικότερα, η πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της αναβάθμισης της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον, στις συναντήσεις εκφράστηκε η έντονη πρόθεση από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αναδειχτεί η Ελλάδα ως ο ισχυρότερος τουριστικός προορισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, στις επαφές με τους κρατικούς επενδυτικούς φορείς των ΗΑΕ εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και το real estate.

Στεφάνι στο Μνημείο Μαρτύρων Wahat Al Karama, στο Αμπού Ντάμπι, κατέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος περπάτησε στον χώρο του Μνημείου και έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Είναι τιμή μου να επισκέπτομαι αυτό το θαυμάσιο Μνημείο, στη μνήμη των γενναίων ηρώων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι δύο χώρες και οι λαοί μας θα είναι για πάντα δεμένες με δεσμούς αμοιβαίου σεβασμού και βαθιάς φιλίας».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, επισκέφθηκε το Μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Λούβρο του Παρισιού. Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου από τον Γάλλο διευθυντή του, Manuel Rabatè, και θαύμασε τα εκθέματα, μερικά από τα οποία είχαν σχέση και ήταν εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, είδαν άγαλμα της Θεάς Αθηνάς, της πριγκίπισσας Αριάδνης από την Κρήτη, αμφορείς με αναπαραστάσεις αλλά και τα αγάλματα των Παγκρατιστών Κρεύγα και Δαμόξενου κατά τη μονομαχία τους.


Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο κ. Μητσοτάκης είχε το πρωί συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εκδήλωση «Human Fraternity», ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Human Fraternity Document, το οποίο αναφέρεται στη σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου, της ανεκτικότητας και της αρμονικής συνύπαρξης των θρησκευμάτων.

Στο Άμπου Ντάμπι ο πρωθυπουργός-Ενδιαφέρον για επενδύσεις-Συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη (video)

“Πολύ ωραία σύμπτωση”, είπε ο πρωθυπουργός στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
“Χαιρόμαστε πολύ για τη σύμπτωση και την αγαθή συγκυρία. Αν θέλει ο Θεός τον Μάιο θα έρθω στην Αθήνα”, ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: “Χθες το βράδυ ήρθαμε, είναι μια ανοικτή πόλη, φιλελεύθερη”.
Και οι δυο θυμήθηκαν την πρόσφατη συνάντησή τους στο Νταβός. Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ευαισθησία και γνώση του Οικουμενικού Πατριάρχη για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, που απασχόλησε το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. “Εσείς είδατε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής πολύ πριν”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. “30 χρόνια”, του απάντησε ο κ. Βαρθολομαίος. “Ο λόγος σας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα αυτά”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Συνέντευξη στο δίκτυο Al Arabiya

Μιλώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα της Μέσης Ανατολής, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες της νέας κυβέρνησης η Ελλάδα στηρίζει πολιτικές που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη, στέλνοντας παράλληλα σε ολόκληρο τον κόσμο μήνυμα ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή σε νέες συνεργασίες και παρουσιάζει ευκαιρίες για την επένδυση κεφαλαίων.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya πως οι επενδυτικοί φορείς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

«Οι επιδόσεις της οικονομίας είναι πολύ καλές το τελευταίο εξάμηνο, αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε δει μεγάλη μείωση στο κόστος δανεισμού, όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Μόλις εκδώσαμε ένα δεκαπενταετές ομόλογο το οποίο έτυχε πολύ καλής αντιμετώπισης από τις αγορές. Το χρηματιστήριό μας είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο το 2019. Αναμένουμε ανάπτυξη κοντά στο 3% το 2020», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμανε πως η Ελλάδα έχει όλα τα συστατικά που απαιτούνται ώστε να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη (surprise story) στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Χθες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία όπου συναντήθηκε με τον Βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud, τον Πρίγκιπα Διάδοχο και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud και τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi.

Εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό και την άμυνα, θεωρεί η Αθήνα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αραβική χώρα στηρίζει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά την παράνομη τουρκική δραστηριότητα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σε συνέχεια των συναντήσεων στο Ριάντ, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα επίσκεψη των υπουργών Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για την προώθηση συγκεκριμένων επενδυτικών projects.
Οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι με την επίσκεψή του ο πρωθυπουργός διευρύνει το πλέγμα σχέσεων της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή κι ενισχύει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος