Στο Άγιον Όρος ο Προκόπης Παυλόπουλος

Το Άγιον Όρος επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και συγκεκριμένα τις μονές Ιβήρων και Αγίας Λαύρας. Είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Περιβόλι της Παναγίας, μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.

Στις 10 το πρωί ο Προκόπης Παυλόπουλος έφτασε στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, όπου η Ιερά Κοινότητα τον υποδέθηκε με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, ο Πρεωτιστάτης γέροντας Παύλος και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, οι ηγούμενοι των 20 Μονών και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μιλήτου Απόστολος.

“Η Ελληνική Δημοκρατία έχει υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου του Αγίου Όρους, για τη διατήρηση αναλλοίωτου του χαρακτήρα και της πορείας του στο μέλλον”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές. Στην πρώτη του επίσκεψη στη Μοναστική Πολιτεία του Αθω, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι “όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το Άγιον Όρος περιλαμβάνεται στην πατρίδα μας και εξέφρασε τη χαρά και την προσδοκία ότι η σημερινή συνάντηση και συναναστροφή θα συμβάλει, ακόμη περισσότερο, στην καλλιέργεια πνεύματος εγγύτητας και αμεσότητας”.

Στη συνέχεια, ο Προκόπης Παυλόπουλος παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Πρωτάτου. Στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας όπου τον κέρασαν με τον παραδοσιακό αγιορείτικο τρόπο και του έδειξαν τον “Τράγο”, δηλαδή την περγαμηνή από δέρμα τράγου πάνω στην οποία είναι γραμμένο το πρώτο Τυπικό (ο καταστατικός χάρτης του Αγίου Ορους), φέρει τις ιδιόχειρες υπογραφές του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Τσιμισκή και του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη και είναι το ιστορικότερο κείμενο του Αγίου Ορους (972μ.Χ.) ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας, ξενάγηση και γεύμα. Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Το Σάββατο 28 Μαΐου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί και πάλι στον Άγιον Όρος, αυτή τη φορά μαζί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκεί θα βρίσκεται από την Παρασκευή 27 Μαΐου και ο πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος