Στις Βρυξέλλες ο Α. Τσίπρας – Οξύτατες αιχμές για την υπόθεση των παρακολουθήσεων (video)

Array

Για πλήγματα που έχει δεχθεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, με αφορμή και την υπόθεση των παρακολουθήσεων μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που είχε σειρά επαφών με αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Για αντιπολιτευτικό μένος τον κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αφήνοντας οξύτατες αιχμές για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και κάνοντας λόγο για μεγάλο σκάνδαλο που συνυπάρχει με αυτό της συγκάλυψης των ευθυνών, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στους αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρ. Επιτροπής.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Είχα την ευκαιρία να τους εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για τα πλήγματα που έχει δεχτεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, πλήγματα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την δημοκρατία στη χώρα μας. Αυτή την ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα μας τη συμμερίζονται εδώ στην Ευρώπη, παρακολουθούν όσα συμβαίνουν, διότι η προστασία του κράτους δικαίου δεν είναι όπως γνωρίζετε μόνο μία υπόθεση εσωτερική, αλλά αποτελεί πυλώνα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ο κ. Τσίπρας έφερε στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών συναντήσεων του, ζητήματα έλλειψης πλουραλισμού στα μέσα ενημέρωσης και εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης, όπως είπε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να προστατευτεί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα. Και όπου δεν υπάρξει η δυνατότητα αυτό να καταστεί εφικτό εντός της χώρας, θα το διεκδικήσουμε αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κάθε δυνατότητα ώστε η αλήθεια να λάμψει και η δημοκρατία να αποκατασταθεί».

Η Βέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αξιών και Διαφάνειας, δήλωσε: «Ενόψει της επίσκεψής μου στην Αθήνα, συναντήθηκα με τον Α.Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε την κατάσταση στη βάση της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη χρήση λογισμικών κατασκοπείας. Θα συνεχίσω αυτές τις συνομιλίες αύριο με την κυβέρνηση».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε πως: «Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να συναντήσει την Επίτροπο της Ε.Ε. κ. Γιούροβα μια μέρα προτού αυτή έλθει στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του η ολοφάνερη πρόθεσή του ήταν να κατηγορήσει την Κυβέρνηση και την Πατρίδα του, παρότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη διεθνή συγκυρία. Η Κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την κ. Γιουρόβα και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα Eλευθεριών και Δικαιοσύνης Χουάν Λόπεζ Αγκιλάρ.

Αποστολή: Γιώργος Παντελάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος