Στις 22/8 ανοίγει η Βουλή για τη συζήτηση σχετικά με τις υποκλοπές – Η δήλωση του πρωθυπουργού & οι αντιδράσεις

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με αφορμή τις αποκαλύψεις για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως εάν γνώριζε, δεν θα επέτρεπε ποτέ την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, την οποία χαρακτήρισε πολιτικά μη αποδεκτή, είπε «ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και προανήγγειλε αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος της παρακολούθησής του ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Αρνείται να ενημερωθεί με τον δέοντα θεσμικό τρόπο ο κ. Ανδρουλάκης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου. Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποιούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έτσι η Βουλή θα ανοίξει νωρίτερα, στις 22 Αυγούστου, για να συζητήσει το θέμα που έχει προκύψει.

Η παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν λάθος και ο χειρισμός από την ΕΥΠ ελλιπής, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος και προανήγγειλε σειρά θεσμικών αλλαγών στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών. Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε πριν από λίγες ημέρες ότι η νόμιμη επισύνδεση στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 διήρκησε τρεις μήνες και διακόπηκε λίγες ημέρες μετά την εκλογή του.

«Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ! (…) Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων, είπε ο πρωθυπουργός, ανέδειξε την έλλειψη πρόσθετων φίλτρων στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών. Εστίασε ωστόσο και στη σημαντική προσφορά της ΕΥΠ στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο, στη διαρκή διπλωματική και αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα.

«Η υπηρεσία αυτή είναι επιφορτισμένη με την εθνική ασφάλεια και την προστασία της πατρίδας από γεωπολιτικές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές. Γι’ αυτό και στις περισσότερες ευρωπαϊκές Δημοκρατίες ανάλογες δομές υπάγονται στον αρχηγό της κυβέρνησης ή του κράτους, καθώς το εύρος του αντικειμένου τους ξεπερνά τα όρια του ενός υπουργείου» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην ενίσχυση της διαφάνειας στις μυστικές υπηρεσίες χωρίς να εμποδίζεται η αποστολή τους και ανακοίνωσε ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα υπάρξουν αυστηρότερες δικλείδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Οι αλλαγές στην ΕΥΠ:

  • Ενίσχυση λογοδοσίας και εποπτείας της βουλής μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
  • Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
  • Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα
  • Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κάνει την αυτοκριτική του, τονίζοντας ότι επιμένει στον στόχο μιας ισχυρής και εθνικά αυτοδύναμης Ελλάδας.

«Δεν κρύφτηκα ποτέ μπροστά σε δυσκολίες ή ευθύνες. Σε μία συχνά μοναχική αλλά σταθερή μάχη αυτοκριτικής και προσπάθειας διαρκούς βελτίωσης. Χάνοντας, ίσως, προς στιγμήν κάποιες μάχες με χρόνιες παθογένειες. Κερδίζοντας, όμως, τον πόλεμο των μεγάλων στοιχημάτων. Και κυρίως, χωρίς να χάνω ποτέ μα ποτέ τον στόχο μιας ισχυρής, Δημοκρατικής, ευρωπαϊκής και εθνικά αυτοδύναμης Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής. Τον ενημέρωσε ότι κατέθεσε επιστολή με την οποία ζήτησε την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων.

«Ο πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλ. στη Βουλή και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο» ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας.

«Ναι» στην επίσπευση του ανοίγματος της βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της προ ημερησίας συζήτησης εντός εκείνης της εβδομάδας απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη» σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σφοδρή και σε υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «αλαζόνα, αμετανόητο και ψεύτη».

«Για ένα πράγμα έπεισε ο κ. Μητσοτάκης με την κακοστημένη προσπάθεια της τηλεοπτικής του απολογίας. Ότι είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του. Τελικώς: Δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δηλαδή να παραιτηθεί… Το απόστημα έσπασε και η αλήθεια θα βγει στο φως, θέλει δε θέλει. Οι εξελίξεις τον έχουν ήδη προσπεράσει» σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι δεν φώτισε καμία σκιά, ενώ τον κάλεσε να ανακοινώσει άμεσα το λόγο παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

«Αφού στη Δημοκρατία δεν επιτρέπονται σκιές, ποια σκιά φωτίσατε, κύριε Μητσοτάκη; Τη σκιά του Predator που ούτε καν αναφέρατε; Ο Πρωθυπουργός απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί. Το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Και αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη πολιτικά είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, η νομιμότητα της όμως δεν αμφισβητείται. Αν ο κ. Ανδρουλάκης και όλοι όσοι προσποιούνται ότι αμφιβάλουν για τη νομιμότητα θέλουν να βεβαιωθούν για αυτό, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο νόμο 2225/1994. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας που δεν εξαιρούν κανέναν υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Θα βρουν επίσης τις υπογραφές όλων όσων τον εισηγήθηκαν» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σφοδρά πυρά και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί «λάθους» και «ολισθήματος», να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ο πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη των κακών και οικτρών επιλογών της κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Στο Θέατρο Σκιών που είναι η «Μητσοτάκης Α.Ε.», η παράσταση «ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές» ολοκληρώθηκε με το σημερινό διάγγελμα, και ήταν μια κακή παράσταση» τόνισε το ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα κατατεθεί άμεσα από την κυβέρνηση, ενώ – μεταξύ άλλων – θα προβλέπει την επαναφορά της ανάγκης τα αιτήματα της ΕΥΠ να εγκρίνονται και από εισαγγελέα εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Κυρ. Μητσοτάκη: Να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές 

Στη γραμμή ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές θα επιμείνει σταθερά η αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως εμφατικά τονίζουν από την Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε την ενοχή του, μέσα από την προσπάθεια της τηλεοπτικής απολογίας του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό ψεύτη, που – όπως λένε – έκανε τα πάντα, για να σώσει το εαυτό του.

Τον χαρακτηρίζουν επίσης επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι προσπάθησε να πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται ούτε στους πιο εθνικά ευαίσθητους τομείς του επιτελικού του κράτους.

Επιπλέον τον κατηγορούν:

-Για τερατώδη ψέματα, ότι δεν γνώριζε τίποτε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, την οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει νόμιμη.

-Εμφάνισε την ΕΥΠ εκτός ελέγχου, σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις δικές του ευθύνες

– Δεν τόλμησε να προφέρει ούτε τη λέξη Predator, προσπαθώντας να αφήσει εκτός κάδρου διαπιστωμένες παρακολουθήσεις με το λογισμικό αυτό, που η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και την προμήθειά του από κρατικές υπηρεσίες.

Τέλος, η Κουμουνδούρου επιμένει στο ερώτημα πόσους ακόμα πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς και γιατί έχει θέσει υπό παρακολούθηση η ΕΥΠ στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πηγές Χαριλάου Τρικούπη: Κατώτερος των περιστάσεων ο πρωθυπουργός

Σκληρή γλώσσα κατά του πρωθυπουργού για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Κατώτερος των περιστάσεων, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά την ίδια την Δημοκρατία, όπως αυτό των υποκλοπών, κρυπτόμενος πίσω από το «λάθος» του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, σημείωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν παρείχε καμία σοβαρή εξήγηση για να φωτιστούν πλευρές της υπόθεσης, όπως για παράδειγμα «γιατί παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», ενώ την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει, παραβιαζόταν το Σύνταγμα σχετικά με το βουλευτικό απόρρητο.

Ο πρωθυπουργός είπε μισές αλήθειες, τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καλύψει τους πρώην συνεργάτες του.

Δεν είπε τίποτα ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνουν στο ΠΑΣΟΚ για το σύστημα Predator και ποιοι το διακινούν στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι για μια χρονική περίοδο, Predator και ΕΥΠ παρακολουθούσαν μαζί τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Όσον αφορά στις πληροφορίες για εμπλοκή τρίτων χωρών στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, στη Χ.Τρικούπη σχολιάζουν πως οι σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με Ουκρανία και Αρμενία είναι παραδοσιακά πολύ φιλικές, ενώ χαρακτηρίζουν αστεία τα όποια σενάρια.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς, Διονύσης Μποτώνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος