Σε λίγο η ομιλία Μητσοτάκη στο κλείσιμο του συνεδρίου του ΕΛΚ – Συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογό του

Σύνοψη
  • Tο μανιφέστο του ΕΛΚ και η επικύρωση της υποψηφιότητας της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν στην ατζέντα του ΕΛΚ
  • Οι μεγάλες προκλήσεις στην ατζέντα της κεντροδεξιάς στο δρόμο για τις ευρωεκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βουκουρέστι, όπου ολοκληρώνει σήμερα της εργασίες του το συνέδριο του Ευρωπαικού Λαικο΄Κόμματος, εν μέσω διεθνών αντιδράσεων για το ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό. Στις 12:00 ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει στο συνέδριο του ΕΛΚ. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, το γεγονός ότι θα κλείσει ουσιαστικά με την ομιλία του τις εργασίες του συνεδρίου, καταδεικνύει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Νέα Δημοκρατία στα εσωτερικά του.

Ηχηρό μήνυμα στήριξης στο Κίεβο από το ΕΛΚ

Από το βήμα των ομιλητών στο συνέδριο του ΕΛΚ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάμνφρεντ Βέμπερ, έκανε ειδική αναφορά στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που αναμενόταν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να τοποθετηθεί και μέσω του μανιφέστο, το οποίο θα φέρει στην πρώτη γραμμή ενόψει της προεκλογικής του εκστρατείας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ηχηρό μήνυμα στήριξης στο Κίεβο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσολάκου στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης.

«Κομβικός ο ρόλος της ΝΔ στα εσωτερικά του ΕΛΚ»

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα ανέβει στο βήμα των ομιλητών και όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, το γεγονός ότι θα κλείσει ουσιαστικά με την ομιλία του τις εργασίες του συνεδρίου, καταδεικνύει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Νέα Δημοκρατία στα εσωτερικά του. Ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει τελευταίος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα έχει προηγηθεί ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ. Υπενθυμίζεται ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ συνυπέγραψαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην πρώτη γραμμή των ομιλιών των ηγετών στο συνέδριο του ΕΛΚ, βρίσκονται οι προκλήσεις της πενταετίας 2024-2029 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην ευρωπαϊκή άμυνα. Υπάρχει όμως και η διάσταση της κοινωνικής ατζέντας.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής στην προμετωπίδα των ομιλιών στο ΕΛΚ

Στην προμετωπίδα του λόγου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται το αυξανόμενο κόστος ζωής και πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό για εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών.

Το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναμένεται ότι θα πάρει «πράσινο φως» στο Βουκουρέστι. Είναι εστιασμένο, μεταξύ άλλων, στην ανταγωνιστικότητα και την οικονομία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ασφάλεια και την άμυνα, αλλά και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Διμερείς επαφές θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι να ανέβει στο βήμα των ομιλητών. Έτσι και αλλιώς ο πρωθυπουργός προέρχεται από μία επίσκεψη με ισχυρούς συμβολισμούς στην Ουκρανία και αναμένουμε στις συναντήσεις που θα έχει με ομολόγους του να ενημερώσει για όλες αυτές τις χθεσινές εξελίξεις αλλά και για τη στρατηγική της Αθήνας.

Μια στρατηγική που, όπως τονίζουν στελέχη που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στο Βουκουρέστι, έχει καταστήσει την χώρα μας σημείο αναφοράς όσον αφορά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος