«Καμία υποχώρηση» το μήνυμα της Τουρκίας ενόψει διερευνητικών επαφών

“Η κατάσταση πρέπει να λυθεί με το πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και βάσει του διεθνούς δικαίου”, το μήνυμα που επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη νέα συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο το τελευταίο μήνυμα από την ‘Αγκυρα είναι “καμία υποχώρηση σε στεριά, θάλασσα και αέρα”, όπως ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συγκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν επαναφέροντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Στην κατηγορηματική διάψευση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζητούν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου προχώρησε ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μέσω ανάρτησής του στο twitter, επαναλαμβάνοντας ότι “μια ισχυρή και ασφαλής Ελλάδα” είναι προς το συμφέρον της Αμερικής.

Εν αναμονή ανακοινώσεων για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στίβεν Μπίγκαν, προτρέπει την Τουρκία “να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα βήματα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή”.

Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το πρωί της Πέμπτης, και σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι “πραγματικά ανησυχεί την αμερικανική διπλωματία η στάση αυτή της Τουρκίας για αυτό και οι αμερικανικές πιέσεις για απόσυρση του τουρκικού στόλου από Ανατολική Μεσόγειο απέδωσαν”.

“Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να μειωθεί. Το επόμενο βήμα μας πρέπει να είναι η σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης στην οποία θα συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι”, δήλωνε νωρίτερα ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

«Είναι με μεγάλη λύπη που πληροφορούμαστε την αντίδραση της Τουρκίας, μέσω δημοσίων δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της, ο οποίος υποστήριξε ότι ο διακαής πόθος και ο σκοπός τους είναι η εγκαθίδρυση ή επιβολή μιας λύσης δύο κρατών ή ενός συνομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την βιντεοσκοπημένη ομιλία του, στην 75η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κεκλεισμένων των θυρών διεξήχθη στο μεταξύ νέα κοινή συνεδρίαση μεταξύ επιτροπών των κοινοβουλίων Αθήνας και Λευκωσίας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ‘Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Σιζόπουλος  χαιρέτισε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γαλλία και επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται άλλο από την αποτρεπτική δύναμη. Παράλληλα, στηλίτευσε, όπως αργότερα και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γ. Προκοπίου, την παρουσία γερμανικών αρμάτων μάχης στην κατεχόμενη Κύπρο.

“Το άνοιγμα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προς την Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι υποχρέωσή μας που πρέπει να τη σηκώσουμε πολύ ψηλά”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας.

Από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Α. Λοβέρδος ανέφερε ότι “η παρατηρούμενη αναδίπλωση Ερντογάν ήταν αποτέλεσμα του “τοίχου” που βρήκε απέναντί του από τη στρατιωτική συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, ΗΑΕ, Γαλλίας.

Ο Α. Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση είπε ότι είναι δύσκολος ένας διάλογος με την ‘Αγκυρα χωρίς αποτροπή. Πρέπει κάποια στιγμή να τους δώσουμε ένα μάθημα ότι πέρα από τα Δαρδανέλια είναι ανίσχυροι, είπε ο κ. Μυλωνάκης.

Τέλος, από το ΜέΡΑ25, η κ. Σ. Σακοράφα αναφέρθηκε στην απαίτηση της Τουρκίας να αποστρατιωτικοποιηθούν ελληνικά νησιά, τονίζοντας ότι η Κύπρος πλήρωσε πολύ βαριά την απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης
Ανταπόκριση-Τουρκία: Αριάννα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος