Στην Ολομέλεια το ν/σ για την ταυτότητα φύλου-Αντιδρά η Ιεραρχία-Οι θέσεις των κομμάτων (video)

Στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Σημαντικό κομμάτι εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και της ελληνικής κοινωνίας, το χαρακτηρίζει ο Νίκος Βούτσης. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου ζητά η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και καλεί όλο τον πολιτικό κόσμο -ενόψει της ψήφισής του- να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές» απαντούν κυβερνητικές πηγές. Οι θέσεις των κομμάτων.

Δύο θα είναι οι συνεδριάσεις της Βουλής.

Η πρώτη, είναι τη Δευτέρα στις 12:00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24:00. Η επόμενη, είναι την Τρίτη στις 09:00 και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, χαρακτήρισε αυτό το νομοσχέδιο ως ένα σημαντικό κομμάτι εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και της ελληνικής κοινωνίας.

Για τη σφοδρή κριτική, απαντώντας στις ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών συντακτών, ο Νίκος Βούτσης έδειξε την αίθουσα της Ολομέλειας λέγοντας πως εκεί όλοι οι βουλευτές, όλα τα κόμματα θα μπορέσουν να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Αναφορικά με την ηλικία των 15 ετών, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι συμφωνεί απολύτως και «Δεν θα μπορούσα να διαφωνώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πως αυτή η διάταξη που θα ενισχυθεί και θα φωτιστεί από όλες τις πλευρές.

Ερωτηθείς αν θα προκληθεί κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απάντησε μονολεκτικά «Ποτέ».

«Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από το διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, κατατωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Ιερά Σύνοδος: Ύστατη έκκληση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο 

Ύστατη έκκληση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ζητά η Ιερά Σύνοδος στο σύνολο του πολιτικού κόσμου καλώντας το «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του, πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το σχέδιο νόμου, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό, και αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό, να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας».

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, «ως ύστατη κίνηση αγάπης προς τον λαό μας» και εν όψει της επικειμένης συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, επαναλαμβάνει τις βασικές της θέσεις «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο «προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο», σημειώνει στο ανακοινωθέν που εξέδωσε.

Οι θέσεις των κομμάτων 

«Να αποσύρει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου που πρόκειται να συζητηθεί την Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής» καλεί, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, επικαλούμενη ότι «χωρίς κοινωνικό διάλογο, χωρίς προετοιμασία, τέτοιες αλλαγές είναι βίαιες και αποδοκιμάζονται από τον λαό».

Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έχει δικαίωμα να καλλιεργεί διχασμό, ούτε μπορεί να αγνοεί ηθικές αξίες που εμπνέουν τον λαό μας από σύσταση του ελληνικού κράτους». Τέλος προειδοποιεί, ότι «εάν επιμείνει η κυβέρνηση, η απάντηση την Δευτέρα, τουλάχιστον από την Ένωση Κεντρώων θα είναι σκληρή».

“Όχι”, στο νομοσχέδιο λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

“Η εποχή των αφορισμών έχει τελειώσει”, αναφέρει το Ποτάμι.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις παρεμβάσεις της Εκκλησίας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα εξωθεσμικής πίεσης της Εκκλησίας προς το πολιτικό σύστημα για κορυφαία ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ηγεσία της Εκκλησίας δυστυχώς μπαίνει μπροστά σε ζητήματα δημοκρατικών ρυθμίσεων της Βουλής των Ελλήνων. Μετά τις περιπέτειες στην εκπαίδευση με το μάθημα των θρησκευτικών έχουμε νέα ωμή παρέμβαση, αυτή την φορά στην υπόθεση της ταυτότητας φύλου με ανοιχτό εκβιασμό προς το πολιτικό σύστημα. Οι πληροφορίες για τα εμπόδια στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος, η «Ιερά εξέταση» προς τον Γιάννη Ραγκούση, ο διαιρετικός λόγος των επικεφαλής της εκκλησίας συνιστούν μια πραγματικά ακραία συντηρητική επίθεση στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΔΗΜΑΡ σταθερά παραμένει στην κατεύθυνση του διαχωρισμού των σχέσεων εκκλησίας – κράτους ώστε να μην παράγονται τέτοιου είδους προβλήματα.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος-Ελίνα Κολύβα

Σχετική είδηση: ΕλΕΔΑ: Το ν/σ για την ταυτότητα φύλου αναγκαίο για την εξάλειψη των προκαταλήψεων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος