Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό – Λειτουργεί και πάλι το ελληνικό προξενείο

Στην Οδησσό μετέβη την Κυριακή 3 Απριλίου, ο Νίκος Δένδιας ως επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας. Αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Προξενείο συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο και στη συνέχεια είχε επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας στους οποίους ανέφερε ότι το Προξενείο έχει ξανανοίξει για να υποστηρίξει τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ομογένειας ευχαρίστησαν τον κ. Δένδια, αλλά και τους Έλληνες για την αποστολή της βοήθειας στην πόλη.

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό – Λειτουργεί και πάλι το ελληνικό προξενείο
AΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης, επισκέφτηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου απέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Όρκου των Φιλικών.

Μετά την επίσκεψή του στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική Ιστορία, με σκοπό την ενημέρωσή του για την κατάσταση του μουσείου, ο Νίκος Δένδιας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Υπό τις δυσχερέστερες των συνθηκών, η ελληνική παρουσία στην Οδησσό παραμένει ζωντανή, πιστή στο πνεύμα των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους που ήταν εκεί ο κ. Δένδιας ανέφερε:
«Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό. Είμαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά θεωρώ και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, για να μεταφέρω, κατ’ αρχήν εδώ στην Οδησσό, βοήθεια. Ανθρωπιστική βοήθεια για την ελληνική ομογένεια, αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού της πόλης. Από σήμερα θα λειτουργήσει ξανά το ελληνικό Προξενείο. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόξενο, τον κ. Δόχτση, και τους συνεργάτες του για το καθήκον τους και τον τρόπο με τον οποίο το επιτελούν. Η λειτουργία του Προξενείου θα βοηθήσει στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη δημιουργία διαδρόμων εκκένωσης της ελληνικής ομογένειας, αν χρειαστεί, από οποιοδήποτε περιοχή της Ουκρανίας μέσω της Οδησσού. Και θα υπογραμμίσει την ιστορική μας παρουσία σε αυτή την πόλη».

Σημειώνεται πως το αεροπλάνο που τον μετέφερε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Κισινάου, όπου τον υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία (με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία) Σοφία Γραμματά και στη συνέχεια πέρασε τα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας, με προορισμό την Οδησσό.

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό – Λειτουργεί και πάλι το ελληνικό προξενείο
(EUROKINISSI))

Συνάντηση με τον δήμαρχο της Οδησσού Γκ. Τρουχάνοφ

Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, όπου συζήτησαν για την ισχυρή παρουσία της ελληνικής Ομογένειας στην πόλη, στο πλαίσιο ιστορικών δεσμών του ελληνισμού με την Οδησσό, και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Πηγή: ΕΡΤ, Αποστολή: Κώστας Καντούρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος