Στην Λέσβο ο Γ. Κουμουτσάκος για το προσφυγικό (video)

Στη Λέσβο βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί. “Η περιοχή είναι στα όριά της και αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλουμε προς όλους” ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος, έχοντας επισκεφθεί τις Δομές Φιλοξενίας σε Μόρια και Καρά Τεπέ.

Ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη υπεύθυνος για τη μετανάστευση Γιώργος Κουμουτσάκος, μετέβη στη δημοτική δομή φιλοξενίας προσφύγων του Καρά Τεπέ ακολούθως στο ΚΥΤ της Μόριας όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα του υπερπληθυσμού του κέντρου. Εκεί βρίσκονται πάνω από 7.000 πρόσφυγες, σε σύγκριση με τις 4.00 που ήταν στις αρχές Ιουνίου.

Το υπουργείο σκοπεύει να διαχειριστεί το πρόβλημα σε τρεις κατευθύνσεις:

1. Αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων με κάθε δυνατό τρόπο. Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Θα ενισχυθεί η ασφάλεια με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είναι για μας εξαρχής στοίχημα και πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας. Σ’ αυτό προσβλέπουμε στην αρωγή όλων».

2. Καλύτερη διαχείριση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, σε συνεργασία με την τουρκική πλευρά με στοχο την εκρίζωση των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων: Ελλάδα και Τουρκία πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν πολύ αποδοτικότερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Τουρκίας το 2016.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος “είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κοινής πρόκλησης. Η αλήθεια είναι ότι η κοινή δήλωση αυτή εκτόνωσε την κατάσταση αλλά δεν έχει φτάσει στο μάξιμουμ της αποτελεσματικότητάς της”.

3. Καλύτερη οργάνωση των μηχανισμών επιτροφής όσων δεν μπορούν να παραμείνουν σε ελληνικό έδαφος, σε τρίτες χώρες.

“Οι επιστροφές που πρέπει να γίνουν μέσα στο πλαίσιο της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, θα αυξηθούν. Για να το επιτύχουμε αυτό θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Η λογική της χώρας, η λογική αυτής της κυβέρνησης, είναι σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα ισχυρή προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών και της ασφάλειας”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ακολούθως ο Γ. Κουμουτσάκος έφτασε στην Αγιάσο όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη.

Όπως είπε ο Γ. Κουμουτσάκος, χρειάζεται παραγωγικός χρόνος ώστε να λειτουργήσουν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δύσκολη και προβληματική τόσο στην φιλοσοφία όσο και στους υπάρχοντες μηχανισμούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική συνεχάρη τους εργαζόμενους στα Κέντρα φιλοξενίας λέγοντας πως κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη, για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί, σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μ. Τζινέλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ