Στην Κύπρο ο πρωθυπουργός-ΑΟΖ Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο (video)

«Αισθάνομαι έντονη συγκίνηση που το πρώτο μου ταξίδι ως πρωθυπουργός είναι εδώ στην Κύπρο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. «Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε πως κοινή θέση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, η οποία, όμως, «απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει κορυφαίο μέλημα και απόλυτη στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί και την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να προκύψει  νέο πλαίσιο συναντίληψης.

«Επανέλαβα το αυτονόητο. Δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Πρόκειται για αναχρονιστικό σύστημα που δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει, ιδίως για κράτη μέλη της ΕΕ», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως θα αναμένει την ενημέρωση από τον κ. Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα των συνομιλιών της 9ης Αυγούστου.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι θέμα που αφορά την ίδια την ΕΕ, καθώς δεν αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους αλλά και την ενεργειακή πολιτική της. «Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων, είναι δεδομένη η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο για την όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα», τόνισε.

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη σημασία όλων των τριμερών σχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία, όπως επισήμανε, είχαν δρομολογηθεί από κυβερνήσεις της ΝΔ, τα συνέχισε η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα «ερχόμαστε να πατήσουμε στο θετικό προηγούμενο».

Ακόμη, είπε, ότι συζήτησαν και για διμερή θέματα, όπως ζητήματα στην εκπαίδευση, τα οποία μπορούν να λυθούν εύκολα, ενώ ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό για τη δωρεά της Κύπρου μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. «Τα χρήματα αυτά, όπως και όλοι οι πόροι, θα αξιοποιηθούν ταχύτατα για να επουλώσουμε τα τραύματα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης: «Στις 7 Ιουλίου η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η ΝΔ έλαβε ισχυρή εντολή για να προχωρήσει ένα γρήγορο πλέγμα μεταρρυθμίσεων, με πρώτο μέλημα την ανάπτυξη, τη μείωση φόρων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε και αναφέρθηκε στα πρώτα τρία νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση και θα ψηφιστούν πριν από τις 8 Αυγούστου.

«Ελλάδα και Κύπρος πέρασαν από το βαρύ τραύμα της οικονομικής κρίσης», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναγνώρισε ότι υπό την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη η Κύπρος υλοποίησε μεταρρυθμίσεις που έχουν οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Για εμάς αποτελεί παράδειγμα που θέλουμε να πετύχουμε και εμείς στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς επίσης για το στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε: «Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση. Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας..; Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών».

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράσταση της Ελλάδας.

Ο κ. Αναστασιάδης, έκανε λόγο για λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους.

Όπως τόνισε, θα προσέλθει στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί προσβλέποντας στην εξεύρεση λύσης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των κυπρίων πολιτών.

Σε ανάρτηση του στο Twitter o Κύπριος Πρόεδρος αναφέρει:

Μετά τη διμερή συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών  ακολούθησαν κοινές δηλώσεις των δύο πολιτικών ηγετών.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη και διαδοχικές συναντήσεις διάρκειας με τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Κύπρου θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Στο μεταξύ, στις επαφές που είχε ο Νίκος Δένδιας στο Ισραήλ, εκφράστηκε η κοινή ανησυχία για τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να σταλεί σαφές μήνυμα στην Άγκυρα για την απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:

Από την Κύπρο ξεκινά τις επίσημες επισκέψεις του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος