Στην Ιαπωνία ο Ν. Δένδιας στις 12-13 Απριλίου: Έμφαση σε προάσπιση Διεθνούς Δικαίου – Ταύτιση απόψεων για Ουκρανία

Επίσκεψη θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία, όπου οι επαφές αναμένεται να εστιάσουν στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, στην ταύτιση των απόψεων για την Ουκρανία και τη συνεργασία στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (12-13 Απριλίου) στο Τόκυο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό του Hayasi Yoshimasa, με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ιαπωνίας-Ελλάδας, της οποίας Πρόεδρος είναι ο πρώην ΥΠΕΞ Taro Kano, καθώς και μέλη της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία είναι κατεξοχήν νησιωτική χώρα, η οποία στηρίζει την οικονομία της στο θαλάσσιο εμπόριο (εισαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας, εξαγωγές τελικά προϊόντα).

Οι επαφές αναμένεται να εστιάσουν στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στο Δίκαιο της Θάλασσας, τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, καθώς και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων αναμένεται να βρεθεί επίσης η Ουκρανία, καθώς η Ιαπωνία έχει ταυτιστεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του G-7, όσον αφορά την ρωσική εισβολή έχοντας επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία και έχοντας ουσιαστικά διαρρήξει τις σχέσεις της με τη χώρα αυτή.

Η Ιαπωνία, λαμβάνοντας από την αρχή της κρίσης σαφή στάση στο Ουκρανικό, ουσιαστικά τερμάτισε την παράδοση δεκαετιών εσωστρέφειας στην εξωτερική πολιτική και αναλαμβάνει πλέον ενεργότερο ρόλο στην Διεθνή σκηνή.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ συμμετείχε στην πρόσφατη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Στην ημερήσια διάταξη των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, αναμένεται να τεθεί επίσης και η συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας.

Η Ιαπωνία έχει υποβάλει υποψηφιότητα για θέση μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2023-24 και στηρίζει την ελληνική υποψηφιότητα για την περίοδο 2025-26.

Θα εξετασθούν επίσης οι διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού, όπου αναμένεται να υπογραφεί σύντομα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, η επίσκεψη σηματοδοτεί το άνοιγμα της Ελλάδας προς τις αναδυόμενες περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, οι οποίες ασπάζονται τις ίδιες αξίες με την χώρα μας, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος