Επαφές και συναντήσεις του Ν. Δένδια στην Ιαπωνία – Κοινή προσήλωση των δύο χωρών το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας

Επίσκεψη στο Τόκιο πραγματοποιεί ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Yoshimasa Hayashi, και στο επίκεντρο βρέθηκε, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων, η κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κοινή προσήλωση στo Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας συνδέει Ελλάδας και Ιαπωνία, όπως υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο Twitter, μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας.


Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο και πρώην ΥΠΕΞ), Τάρο Κόνο, και μέλη της Ιαπωνο – Ελληνικής Ομάδας Φιλίας του Κοινοβουλίου της Ιαπωνίας και τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην Ιαπωνία, όπου. εξετάστηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας και η προσέλκυση ιαπωνικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Χαγιάσι Γιοσιμάσα , ο κ. Δένδιας, τόνισε πως προσβλέπει στη συνέχιση του διαλόγου εμπειρογνωμόνων (νομικών υπηρεσιών) μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για θέματα Δικαίου της Θάλασσας.

Υπενθύμισε πως η Ιαπωνία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, τη Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των Δυνάμεων της Αντάντ και της Τουρκίας, που καθόρισε τα σύνορα μεταξύ των χωρών της περιοχής. «Και είναι ακριβώς αυτά τα όρια που φιλοδοξούν να χαράξουν εκ νέου οι ρεβιζιονιστικές δυνάμεις», επεσήμανε και επανέλαβε το μήνυμα ότι ο ρεβιζιονισμός, όπου κι αν εμφανίζεται, ανήκει στο παρελθόν και πρέπει να καταδικάζεται.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε πως η Ελλάδα και η Ιαπωνία επιδιώκουν να προωθήσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στις αντίστοιχες περιοχές τους, χτίζοντας σχέσεις με την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης διαφορών, καθώς και απορρίπτοντας την απειλή ή τη χρήση βίας. Επίσης, σημείωσε πως οι δύο χώρες υποστηρίζουν από κοινού την αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην ανοιχτή θάλασσα.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Ιαπωνίας, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την κοινή πεποίθηση για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης.

Ο υπουργός επανάλαβε τη σθεναρή καταδίκη του στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και κατά η διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο κ. Γιοσιμάσα στον κ. Δένδια μετά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και το εμπόριο, αλλά και για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και τον Ινδο-Ειρηνικό.

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος