Στην εξαμηνιαία έκθεση του ΓΓ των ΗΕ οι τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια

Με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης, Κόλιν Στιούαρτ συναντήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της ετοιμασίας των εξαμηνιαίων εκθέσεων του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε τις σταθερές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και εξέφρασε τη λύπη του για την απόρριψη των προτάσεών του για υιοθέτηση τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν το κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε επίσης την έντονη ανησυχία του από τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά και την απαράδεκτη ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης και όσων την εκπροσωπούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο κ. Στιούαρτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη του στον Πρόεδρο γίνεται πριν τη μετάβαση του στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Προσέθεσε ότι είχαν μια πολύ καλή συνάντηση κατά την οποία τον ευχαρίστησε για τη στήριξη των Ελληνοκυπρίων προς τους Τουρκοκύπριους κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στα κατεχόμενα πριν λίγες μέρες.

Σημείωσε, επίσης, ότι η βοήθεια αυτή καταδεικνύει το βασικό σημείο για την Κύπρο που αφορά την αλληλεγγύη των Κυπρίων ανάμεσα τους, όταν στη δεδομένη στιγμή υπήρξε η άμεση και αναμφίβολη βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους προς τους Τουρκοκύπριους.

Είπε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κόσμο ως θεμέλιο για την εξεύρεση τρόπου, ώστε να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Επισήμανε ότι συζήτησαν, επίσης, πως το θέμα της εμπιστοσύνης έχει πάρει λανθασμένη κατεύθυνση και χωρίς εμπιστοσύνη θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η διαδικασία.

Ερωτηθείς αν το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στα Βαρώσια θα περιληφθεί στην έκθεση του ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Στιούαρτ απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι όλες οι εξελίξεις επί του εδάφους καταγράφονται σε λεπτομέρεια στις εκθέσεις του ΓΓ, προσθέτοντας ότι η αντίδραση των ΗΕ εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος