Στην Επιτροπή Δεοντολογίας παραπέμπεται ο Παύλος Πολάκης (video)

Με την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας έκλεισε ο θυελλώδης κύκλος της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια, που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας.

«Υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα υποβολής αιτίασης, μομφής, για την αίσθηση, για την πεποίθηση ότι αδικείται κάποιος, αλλά δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικήθηκε να συμπεριφέρεται ως καταληψίας του ιερού βήματος της Βουλής», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Εγώ κύριε πρόεδρε δεν έκανα καμιά κατάληψη της έδρας του κοινοβουλίου, ο προεδρεύοντας ο κύριος Αθανασίου έκανε κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών εχθές και μόνο από την τοποθέτηση δική σας και του κυρίου Οικονόμου εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αποδοκιμάζεται τελικά αυτή την πρακτική», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης μίλησε για αντισυνταγματική πραξικοπηματική ενέργεια της πλειοψηφίας, αναφορά που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

«Τρομοκρατούνται δικαστές, πολιτικοί και δημοσιογράφοι όπως ακριβώς συνέβαινε στα παλιά χρόνια της δεξιάς. Τότε που είχε αναγκαστεί ο Γεώργιος Παπανδρέου να πει ότι ένας είναι ο δρόμος για τον ελληνικό λαό. Επιτέλους τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Πολιτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης.

«Με το ζόρι κόλαση δεν προκαλείται», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, «η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με αναφορές από βαριές σκληρές φράσεις του παρελθόντος που νομίζουμε ότι τάχα αυτές οι εκφράσεις μπορούν με 1000 τάχα να έχουν εφαρμογή στο σήμερα. Σήμερα η χώρα και το κοινοβούλιο διοικούνται δημοκρατικά, ελεύθερα με σεβασμό στο κράτους δικαίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε πως: «H μεθοδική και μεθοδευμένη προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ να μας γυρίσει πίσω σε παρελθόν ανωμαλίας, έντασης και διχασμού. Είναι συνειδητή επιλογή να σηκώνουν τους τόνους, να απευθύνουν χαρακτηρισμούς, να βάζουν τη λάσπη στον ανεμιστήρα, να μηδενίζουν και να καταστροφολογούν».

Παρέμειναν και την Τρίτη 1/2 ψηλά οι τόνοι μεταξύ Πολάκη – Γεωργιάδη με φόντο την απόφαση αρχειοθέτησης των δικογραφιών στην υπόθεση Νοβάρτις σε ό,τι αφορά στον υπουργό Ανάπτυξης

«Eυνοήσατε τη Νοβαρτις», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Καταθέτω», απάντησε ο Α. Γεωργιάδης.

Για τακτική των ίσων αποστάσεων κατηγορήθηκε το ΚΙΝΑΛ και δέχθηκε τα κυβερνητικά πυρά, με τον Α. Γεωργιάδη να δηλώνει: «Βγάζετε ανακοίνωση και κάνει μία ομιλία η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος σας που εξισώνει εμένα με τον Πολάκη; εξισώνει το θύτη με το θέμα και δεν ντρέπεστε; Όταν εξισώνετε εμένα με τον Πολάκη προδίδετε τον Βενιζέλο».

Ο Μιχάλης Κατρίνης πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, απάντησε: «Και κάτι τελευταίο: Υποδείξεις για το ποια πρέπει να είναι η στάση του, δεν δέχεται το Κίνημα Αλλαγής. Δεν πιεζόμαστε, δεν απειλούμαστε, δεν εκβιαζόμαστε κύριοι της κυβέρνησης. Νομίζετε ότι μπορείτε να μας κάνετε μαθήματα κομματικού πατριωτισμού και πολιτικού πολιτισμού»;

«Δεν μπορεί η όποια τοποθέτηση να χρησιμοποιείται για να στήνεται ένας ανούσιος και κακόγουστος καυγάς ένα σόου για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους», επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος βουλευτής του ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Χήτας, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, δήλωσε:  «πυροδοτείτε κάθε μέρα το κλίμα και έχετε ένα σκοπό πώς θα συσπειρώσετε τους οπαδούς σας».

Ο Κλέων Γρηγοριάδης βουλευτής του ΜΕΡΑ25, ανέφερε πως: «Η ουσία του περιστατικού είναι η ουσιαστική στοχευόμενη υποβάθμιση του εγκλήματος της Νοβάρτις που στοίχισε δεκάδες δις στον ελληνικό λαό».

Στην επιτροπή Δεοντολογίας ο Π. Πολάκης είναι πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης.

Στη Θεσσαλονίκη

Μήνυμα ότι δεν θα ακολουθήσει τον διχαστικό λόγο της αντιπολίτευσης, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε κομματικά στελέχη στην Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Όπως τόνισε: «Στην τοξικότητα των ημερών στο διχαστικό λόγο των αντιπάλων μας αντιπαραβάλλουμε τη μετριοπάθεια, τον προγραμματικό μας λόγο και κυρίως τα έργα μας. Όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω στο 2012, η Ελλάδα του 2022 τους έχει γυρίσει την πλάτη , διότι έχουμε μάθει από τα παθήματά μας ως χώρα, θέλουμε να πάμε μπροστά, να προοδεύσουμε, θέλουμε να ανοίξουμε μια καινούργια αναπτυξιακή πορεία για τον τόπο».

Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε η παρουσία του στην Σχολή Δικαστών της Θεσσαλονίκης, καθώς απευθυνόμενος σε 125 νέους δικαστές τους κάλεσε να κλείσουν τα αφτιά τους σε οποιαδήποτε απειλή, λέγοντας: «η οργανική και λειτουργική ανεξαρτησία σας προϋπόθεση για την εμβάθυνση του κράτους δικαίου – πολύ περισσότερο όταν υπήρξαν στο παρελθόν ωμές παρεμβάσεις που πλήγωσαν το κύρος της. Θα σας καλούσα να κλείσετε τα αυτιά σας σε απειλές και με τις αποφάσεις σας να πιστοποιείτε την ανεξαρτησία σας».

Κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θέλησε να καταδείξει την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο, δίνοντας έμφαση στα έργα υποδομής της πόλης. Ενημερώθηκε για τις εργασίες που γίνονται στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο μετατρέπεται στο μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Βόρειας Ελλάδας.

Επισκέφθηκε το εργοτάξιο της μεγάλης γέφυρας του Αλιάκμονα και ενημερώθηκε για την πορεία του έργου της οδικής σύνδεσης του προβλήτα 6 του λιμανιού και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου.

«Η Θεσσαλονίκη δεν αλλάζει στα λόγια αλλάζει στην πράξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ειδική αναφορά έκανε και στην πρόοδο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, επισκεπτόμενος παραγωγική μονάδα κατασκευής διχτυών στη Νέα Μηχανιώνα, λέγοντας: «δεν υπάρχουν επιτυχημένες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους».

Το θέμα της καταπολέμησης της βίας στα πανεπιστήμια συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Νίκο Παπαϊωάννου.

Η στρατηγική της επόμενης ημέρας – Οι στόχοι κυβέρνησης & ΣΥΡΙΖΑ

Με το βλέμμα στις πολιτικές μάχες των επόμενων μηνών, πρόγευση των οποίων πήραμε στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός καταστρώνουν την κυβερνητική στρατηγική της επόμενης ημέρας.

Αυτό που γίνεται εμφανές όχι μόνο στις δημόσιες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στις συζητήσεις με στελέχη είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πόλωση και δε θα παρασυρθεί σε μία ακραία αντιπαράθεση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι θέλει να στείλει την πολιτική ζωή στο βούρκο γιατί αυτό ξέρει να κάνει. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει και να μπει σε στην αυτή διαδικασία», ανέφεραν στελέχη, με αφορμή το περιστατικό Πολάκη, αποτυπώνοντας, παράλληλα, και το στίγμα των προθέσεων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω» μας έλεγαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα επαναφέρει διαρκώς το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών.

Ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτσι όπως τον περιέγραψαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

1) Η αποδόμηση της κυβέρνησης.

2) Η ανάδειξη των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής.

3) Και η αντιμετώπιση των αυταρχικών συμπεριφορών στην κοινωνία και τώρα όπως τόνιζαν και στη Βουλή.

Θα συνεχιστούν οι κεντρικές παρεμβάσεις στα θέματα αιχμής, πανδημίας και ακρίβεια, με περιοδείες ανά την Ελλάδα. Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «βαδίζει πλέον σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μονοπάτια» και με αφορμή το χθεσινό γεγονός τονίζει ακόμα «ότι «η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα των πολλών, όχι των εταιρειών, των μεσαζόντων και των λογοκριτών».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Δημήτρης Γκάτσιος, Γεωργία Σκιτζή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος