Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης-ΠτΔ: Ιστορική επίσκεψη-Τσίπρας: Ορόσημο (video)

Στην ενίσχυση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, αποβλέπει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας που υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα. H  επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας στην Αθήνα και μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στις διμερείς σχέσεις, είπε ο Pρωθυπουργός, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την επίσκεψη σημαντικό κρίκο στην “αλυσίδα φιλίας” των δύο χωρών.

Κατάθεση στεφάνου

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας στην Ελλάδα, καθώς η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 1998, και την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας για τη δούκισσα της Κορνουάλης. Όπως έχει γίνει γνωστό από τη βρετανική πλευρά, η επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους στην Ελλάδα, έχει σκοπό να τιμήσει τους μακραίωνους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης-ΠτΔ: Ιστορική επίσκεψη-Τσίπρας: Ορόσημο (video)
(Eurokinissi)

Στο Προεδρικό Μέγαρο

Αμέσως μετά πριγκιπικό ζεύγος πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε το προεδρικό ζεύγος της Ελλάδος.

Ιστορική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, την επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου, καθώς είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης-ΠτΔ: Ιστορική επίσκεψη-Τσίπρας: Ορόσημο (video)

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών τονίζοντας: «Ποτέ δεν ξεχνάμε τον Λόρδο Βύρωνα, το Ναυαρίνο και τους κοινούς αγώνες που οι δύο χώρες δώσαμε σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους». «Αυτή η επίσκεψή σας προσθέτει έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα φιλίας που έχουμε από τη σύσταση του ελληνικού κράτους» πρόσθεσε.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποδοχή που του επεφύλασσε, μίλησε για τους στενούς δεσμούς φιλίας των δύο χωρών. «Έχω μόνο θερμά λόγια για τη σχέση των δύο χωρών. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να ξανασυναντηθούμε» επισήμανε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά το προεδρικό μέγαρο ο πρίγκιπας Κάρολος και διάδοχος του βασιλικού θρόνου της Βρετανίας, πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από τη συνομιλία των δύο ανδρών προέκυψε και η είδηση ότι τον επόμενο μήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το Λονδίνο ύστερα από πρόκληση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην Αθήνα μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας.

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης-ΠτΔ: Ιστορική επίσκεψη-Τσίπρας: Ορόσημο (video)
(Eurokinissi-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ))

Τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Βρετανία θα πετύχουν πολλά με τη συνεργασία τους στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Κάρολος.

Για τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συζήτησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και πρίγκιπας Κάρολος, ενώ αντήλλαξαν απόψεις και για μία σειρά διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων.

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης-ΠτΔ: Ιστορική επίσκεψη-Τσίπρας: Ορόσημο (video)
(EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΠΟΥ ΝΔ)

Στο Προεδρικό Μέγαρο

Το πριγκιπικό ζεύγος στη συνέχεια επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο για το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Στο δείπνο παρευρέθηκαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αρκετά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και εξέχοντα στελέχη του επιχειρηματικού, διπλωματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και της διανόησης από Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία.

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης-ΠτΔ: Ιστορική επίσκεψη-Τσίπρας: Ορόσημο (video)
(Eurokinissi)

Επικαλούμενος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στη διδασκαλία και στην έρευνα των Κλασικών Σπουδών και του Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και τη διμερή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι “είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί”.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο πολύτιμο εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την ευχή, η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Χώρας σας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. “Ανεξαρτήτως όμως τούτου, και υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες, η αρμονική συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη” επισήμανε.

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης-ΠτΔ: Ιστορική επίσκεψη-Τσίπρας: Ορόσημο (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μας στον τομέα του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, και όχι μόνον, κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Στις θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης, στο θάρρος με το οποίο οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις απροσδόκητες προσφυγικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στους κοινούς δεσμούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς, που ενώνουν την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του στο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του και της συζύγου του Δούκισσας της Κορνουάλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας υπογράμμισε ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έχουν πληρώσει υψηλό τίμημα για την επανοικοδόμηση της οικονομίας τους, ενώ παράλληλα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν για λογαριασμό όλων μας, μια απροσδόκητη ροή προσφύγων από την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως τόνισε οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις παραπάνω εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις επιδεικνύοντας φοβερό χαρακτήρα, θάρρος και καρτερία και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν θαυμάσει την επιμονή τους.

Αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών εστίασε στις διαχρονικές τους προσπάθειες για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία μεταξύ των λαών μας που μας συνδέουν όπως η εξωστρέφεια και η ναυτική παράδοση, που αποδεικνύουν στην πράξη, ότι κοιτάμε εκτός συνόρων για νέες εμπειρίες, αλλά και για να κατανοήσουμε καλύτερα την ίδια μας την θέση στον κόσμο.
Υπογράμμισε, επίσης, τους προσωπικούς τους δεσμούς με την Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε, όπως είπε για πρώτη φορά πριν από 54 χρόνια και ακόμα θυμάται την εξαιρετική εντύπωση που είχε αποκομίσει από εκείνη την επίσκεψη, αλλά και όλες τις υπόλοιπες φορές, που είχε την ευκαιρία σε ιδιωτικό επίπεδο να επισκεφθεί την χώρα μας και να γνωρίσει τις ομορφιές της.

Εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών θα συνεχιστούν και θα ενδυναμωθούν και τόνισε την ιδιαίτερη χαρά τόσο του ιδίου, όσο και της συζύγου του Δούκισσας της Κορνουάλης, που βρίσκονται στην Ελλάδα και θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Κάρολος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη χώρα μας στο παρελθόν, στο πλαίσιο ιδιωτικών επισκέψεων, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με το Άγιον Όρος, το οποίο έχει επισκεφθεί πολλές φορές και ειδικότερα τη Μονή Βατοπεδίου.

Επίσης, αρκετές φορές έχει επισκεφθεί ιδιωτικώς τα νησιά του Ιονίου, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στη Λευκάδα. Εξάλλου, ο πατέρας του Καρόλου, πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, έχει γεννηθεί στην Κέρκυρα.

Αύριο Πέμπτη μεταξύ άλλων θα επισκεφθούν βρετανικά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και την Τριήρη «Ολυμπιάς» και το θωρηκτό Αβέρωφ και την Παρασκευή θα μεταβούν στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και κοινότητα προσφύγων.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος