Στην Διάσκεψη για το Μεσανατολικό στο Παρίσι ο Ν. Κοτζιάς (video)

Στο Παρίσι ξεκινά σήμερα η Διεθνής Σύνοδος για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ύστερα από πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 χωρών και παγκόσμιων οργανισμών.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα απουσιάζουν. Οι συμμετέχοντες πρόκειται να επαναλάβουν επισήμως ότι η λύση των δύο κρατών, ισραηλινού και παλαιστινιακού, είναι η μοναδική δυνατή οδός για να διευθετηθεί μία από τις παλαιότερες συγκρούσεις στον κόσμο.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τη Διάσκεψη, καταγγέλλοντάς την ως «στημένη». Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία, λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει την πρόθεση του να μεταφέρει την έδρα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, δήλωσε σήμερα ότι η πρόταση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα αποτελούσε πρόκληση, με σοβαρές συνέπειες.

Με ομιλία του νωρίς το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς πρόκειται να εκφράσει την υποστήριξη της Ελλάδας στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας «για την επίτευξη λύσης δύο κρατών». Αναμένεται επίσης να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να σημειώσει τη συμβολή που θα μπορούσε να έχει η περιφερειακή συνεργασία στην εν λόγω ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Τζον Κέρι θα πραγματοποιήσει για την περίσταση το τελευταίο του ταξίδι ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Φωτο αρχείου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος