Στην Αθήνα την Τρίτη ο Μάθιου Νίμιτς – Στα Σκόπια την Τετάρτη

Εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επισκέψεις του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα την Τρίτη και στα Σκόπια την Τετάρτη.. Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και νωρίτερα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας στο Σκοπιανό», είναι το μήνυμα, που στέλνει, το Μαξίμου, μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, διαμηνύοντας ότι η εβδομάδα που ξεκινά, λόγω της επίσκεψης Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, είναι εβδομάδα εξελίξεων.

Η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών θα γίνει στις 13:30 και στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του κ. Νίμιτς.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, από την πλευρά του, δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας μέσα σε λίγους μήνες, και χαρακτηρίζει ιστορικής σημασίας την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ.

Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο κατακερματισμού της όποιας λύσης για το Σκοπιανό εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι υπονομευτικό για τα συμφέροντα της χώρας. Σύμφωνα με ενημερωση απο τη Νέα Δημοκρατία, με πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, στις 10.30, θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με τον τομεάρχη Εξωτερικών και βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

«Αισιόδοξος» σχετικά με την εξέλιξη του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις «Ιστορίες» και τη δημοσιογράφο Σία Κοσσιώνη, η οποία θα μεταδοθεί αύριο, Τρίτη 30 Ιανουαρίου, στις 12:30 το βράδυ, από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης. Επίσης, ο κ. Πάιατ, αναφερόμενος γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος