Ιμάμογλου – Μπακογιάννης: «Αθήνα και Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες ειρήνης»

Διήμερη, επίσημη επίσκεψη ανταποδοτικού χαρακτήρα πραγματοποιεί στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Δημάρχου Αθηναίων. Και οι δύο εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες ειρήνης και να προχωρήσουν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και εκείνων που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών.

Ο κ. Μπακογιάννης είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάρτιο, υπογράφοντας μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας με τον κ. Ιμάμογλου στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Φανατικοί υπέρμαχοι αμφότεροι της «διπλωματίας των πόλεων», στόχος τους, όπως λένε, είναι να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δημοτών τους.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, υποδέχτηκε τον Εκρέμ Ιμάμογλου και πέρασαν αρκετή ώρα στο γραφείο του. Του έδειξε έναν μεγάλο χάρτη των Αθηνών και του εξήγησε κάποια τοπόσημα.

Η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες ειρήνης και να προχωρήσουν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και εκείνων που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών, τόνισαν οι δήμαρχοι των δύο πόλεων, σε δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας.

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «τα προβλήματα λύνονται από κάτω προς τα πάνω. Άνθρωποι τα δημιουργούν και άνθρωποι τα λύνουν. Ακόμα και αν τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις ή -για να είμαι ακριβής- τα καθεστώτα, μπορούν να τα λύσουν οι λαοί». Αναφερόμενος στη διπλωματία των πόλεων είπε ότι «οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να διερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ανθρώπινα συναισθήματα. Τα συναισθήματα εκείνα που εκδηλώθηκαν στις κοινωνίες μας με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις χώρες μας το καλοκαίρι, όπως και με τους ισχυρούς σεισμούς που έλαβαν χώρα πριν από μερικά χρόνια».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιμάμογλου σημείωσε ότι η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα είναι δύο πόλεις που τις συνδέει κοινή μοίρα και οφείλουν να βρουν μαζί τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία.

«Η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι μία από τις λύσεις, είναι η μοναδική λύση», υπογράμμισε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Ο κ.Μπακογιάννης είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάιο.Τότε είχαν από κοινού επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, όπου έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, συγκεντρώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των τουρκικών ΜΜΕ, δεδομένου ότι αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση που έκαναν ποτέ δυο δήμαρχοι μαζί στο Φανάρι.

Οι δύο Δήμαρχοι επισκέφθηκαν το μεσημέρι το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε συνέντευξη του στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου διατύπωσε την χαρά του για την επίσκεψη αυτή χαρακτηρίζοντας την πολύ χρήσιμή και πολύτιμη  και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και των δύο πόλεων. Για τις σχέσεις των δύο χωρών είπε  ότι η διευθέτηση τους και η επίλυση των προβλημάτων με τον καλύτερο τρόπο, θα μεταδώσει θετικά αισθήματα, ειρήνης και ηρεμίας στην γύρω περιοχή.

Τον Ιούνιο του 2019 ο Εκρέμ Ιμάμογλου έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που αψήφησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και κέρδισε πανηγυρικά τον εκλεκτό του Τούρκου προέδρου, μέσα στο ίδιο του το σπίτι την Κωνσταντινούπολη μετά από 25 χρόνια κυριαρχίας.

Σε κάθε ευκαιρία ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να επιβληθεί και να αμφισβητήσει οποιαδήποτε απόφαση του Δημάρχου, και να επινοήσει ατοπήματα, όπως εξύβριση αξιωματούχων, ακόμα και για τον τρόπο που περπατάει όταν επισκέπτεται τάφους.

Σφοδρός επικριτής του Ερντογάν, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου μαζί με τον δήμαρχο της Άγκυρας  χαίρουν μεγάλης δημοτικότητας στη χώρα τους.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος