Στην άσκηση Trojan Footprint ο Ν. Δένδιας – (video+photos)

Σύνοψη
  • Η άσκηση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο διεξαγωγής της Άσκησης του NATO «Steadfast Defender - 24»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρακολούθησε στο Λευκαντί Εύβοιας, το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαρτίου, τη Media Day της άσκησης Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Trojan Footprint (TFP)-24», συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

  Η άσκηση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο διεξαγωγής της Άσκησης του NATO «Steadfast Defender – 24», σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης προσωπικό και μέσα από Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Μαυροβούνιο.

  Τη δραστηριότητα παρακολούθησαν επίσης ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης καθώς και ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) υποστράτηγος Σπυρίδων Κογιάννης.

  «Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματισμού, απόψε, των δικών μας Ειδικών Δυνάμεων, των γυναικών και των ανδρών, αλλά και των Ειδικών Δυνάμεων των φίλων χωρών που βρέθηκαν εδώ στην Ελλάδα και εκπαιδεύτηκαν μαζί μας, για μια συνεργασία που είναι αμοιβαία επωφελής» ανέφερε ο κ. Δένδιας. Και συνέχισε τονίζοντας ότι «στοχεύει στην εξασφάλιση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ευημερίας των κρατών και των λαών μας, σε έναν πολύπλοκο, επικίνδυνο και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο».

Στην άσκηση Trojan Footprint ο Ν. Δένδιας – (video+photos)

Αναφερόμενος στην επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε στην ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» που επιχειρεί στον Κόλπο του ‘Αντεν, κάτω από την Ερυθρά Θάλασσα, για να προστατεύσει τη ναυσιπλοΐα, υπογράμμισε ότι «στόχος όλων είναι να διασφαλίσουμε συνθήκες ειρήνης και ανάπτυξης στις κοινωνίες μας και επίσης να κάνουμε ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε απόπειρα ρεβανσισμού δεν μπορεί να έχει έδαφος στον 21ο αιώνα». 

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Trojan Footprint», οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία συμβάλλουν στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε επίπεδο διεξαγωγής αντικειμένων Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εξουδετέρωση παραστρατιωτικής οργάνωσης και τη σύλληψη του επικεφαλής της.

Για την επίτευξη του στόχου, αρχικά ζεύγος ελικοπτέρων OH-58 Kiowa Warrior, σε συνεργασία με στοιχείο Ελεγκτών Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) προσέβαλαν από αέρος στόχους, όπου ήταν αγκυροβολημένο το πλοίο της παραστρατιωτικής οργάνωσης με τον επικεφαλής της.

Την ίδια ώρα, ομάδα εφόδου πραγματοποίησε καταρρίχηση με τη μέθοδο fast rope στο κατάστρωμα του αγκυροβολημένου πλοίου από ελικόπτερο NH-90, ενώ προσέγγισαν και 2 ταχύπλοα σκάφη τύπου Viking που αποβιβάζουν ετέρα ομάδα εφόδου, προβαίνοντας σε εξουδετέρωση της εχθρικής απειλής.

Ωστόσο, τότε ενεργοποιήθηκε η εχθρική δύναμη ταχείας αντίδρασης. Προς αντιμετώπισή της έσπευσε προς εμπλοκή φίλια εφεδρεία με οχήματα Polaris MRZR, η οποία αποβιβάσθηκε από ελικόπτερο CH-47D Chinook.

Παράλληλα, η φίλια εφεδρεία ενισχύθηκε με οχήματα Hummer και Polaris MRZR.

Ακολούθησε εκκαθάριση της εγκατάστασης από ομάδα εφόδου και εύρεση του επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης, ο οποίος συνελήφθη και απομακρύνθηκε από την περιοχή με χρήση συσκευής αερομεταφερόμενης πλατφόρμας τακτικής εκκένωσης από αέρος (Airborne Tactical Extraction Platform) με ελικόπτερο CH-47D Chinook.

Η «Trojan Footprint» διεξάγεται από 28 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου 2024 σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος