Στη Βουλή το ν/σ του Υπ. Παιδείας για ΑΕΙ – “Ήρθε η ώρα να πάμε μπροστά για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο”

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, συζητείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου τόνισε ότι ήρθε η ώρα να πάμε μπροστά για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο. Για θεσμική εκτροπή έκανε λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, εν μέσω πανδημίας, να πιάσει στον ύπνο την κοινωνία.

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο κοινής λογικής που αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειοψηφία της κοινωνίας αλλά και από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κιαι του ΚΙΝΑΛ με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στόχος, όπως είπε, είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου, σύγχρονου και καινοτόμου πανεπιστημίου, ενώ για το ζήτημα της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας, σημείωσε ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι το προβλημα δεν είναι γενικό, αλλά υπάρχουν συστηματικές εστίες παραβίασης και αξιόποινων πράξεων. “Ο πρύτανης δεν έκλέγεται σαν Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας”, είπε χαρακτηριστικά.

Για νομοσχέδιο θεσμικής εκτροπής και αστυνομοκρατίας έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και ρίχνει τις ευθύνες για τα ελάχιστα φαινόμενα παραβατικότητας στις πρυτανικές Αρχές.
Επίσης ασκησε κριτική γιατί με το νομοσχέδιο μειώνονται κατά 24.000 οι εισακτέοι στα ΑΕΙ κι αυτό γιατί στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι να καταστήσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους πελάτες των Κολεγίων.
Καταλήγοντας, κατηγόρησε ότι εγκαθιδρύει καθεστώς Κορκονέα στα ΑΕΙ και η επόμενη κυβέρνηση προοδευτικής αλλαγής θα το καταργήσει.

Η Χαρά Κεφαλίδου από το ΚΙΝΑΛ μίλησε για εμμονικές ιδεοληψίες της κυβέρνησης που είναι εγκλωβισμένη στο μότο “Νόμος και Τάξη” και στην ευταξία μέσω καταστολής της δεκαετίας του ’60.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει εδώ και τώρα το νομοσχέδιο καθώς απορρίπτεται από φοιτητές, μαθητές, γονείς και ακαδημαϊκούς.

Ενός λεπτού σιγή για τον αδικοχαμένο πυροσβέστη

Με ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλο που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια απεγκλωβισμού μαθητών σε σχολείο της περιοχής Απαλού Έβρου, ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας.

Η πρόταση, ως ελάχιστο φόρος τιμής, που αποτελεί «ένα παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας που πρέπει να διδάσκουμε τα παιδιά και την κοινωνία», έγινε από τον Νίκο Φίλη και έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος