Στη βουλή το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων – Το απόγευμα αναμένεται η ψηφοφορία

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων στη Βουλή. Η ψηφοφορία αναμένεται το απόγευμα. Να σημειωθεί ότι για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο πρέπει να λάβει 200 ψήφους.

Υπερψηφίζουν η ΝΔ , το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ “όχι” στο νομοσχέδιο λένε ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Κάλεσμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση απηύθυνε εκ νέου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας ανοικτός να ξεκινήσει άμεσα, νέα συζήτηση πάνω σε τεχνικά ζητήματα για την ψήφο των απόδημων, με την προϋπόθεση να κάνει δεκτό η αξιωματική αντιπολίτευση ότι η ψήφος τους θα είναι ισότιμη και θα προσμετράτε στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

«Εμείς θέλουμε η ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού να είναι ισότιμη και να προσμετράτε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Όλα τα υπόλοιπα, όπως για παράδειγμα αν θα γίνει η εκλογή των εκπροσώπων των αποδήμων με λίστα, αν θα είναι επικρατείας ή θα εκλεγούν με λίστα και με τι αναλογία, μπαίνουν στο πλαίσιο μιας τεχνικής συζήτησης την οποία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε:

«Είμαι έτοιμος να συμφωνήσουμε στα πάντα και θα είμαι απολύτως ανεκτικός για να διαμορφώσουμε αυτού του τύπου συναίνεση. Όμως, δεν πρόκειται να παίξουμε με ίσως ή αλλά. Θέλουμε καθαρές κουβέντες . Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, απευθύνομε σε αυτόν και μόλις κάνει δεκτές τις δύο αυτές προϋποθέσεις ξεκινά αμέσως η τεχνική συζήτηση για τα πάντα την οποία μπορούμε να την κάνουμε άνετα».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με την πρόταση του κ. Βορίδη και τις προϋποθέσεις που έθεσε, ωστόσο όπως είπε, το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή, παραβιάζει την ισότιμη ψήφο για αυτό και το κόμμα του το καταψηφίζει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ουσιαστικά έμεινε στο νόμο του 2019, ο οποίος όπως είπε ήταν ένας νόμος ανεφάρμοστος καθώς ήταν προϊόν συμβιβασμού και έστρεψε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ.  Επισήμανε, μεταξύ άλλων: ” Κύριε Θεοδωρικάκο, είπατε ότι το ν/σ ήταν προϊόν συμβιβασμού. Μα όταν θες να συμβιβαστείς με την αριστερά της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αριστερά του δημοψηφίσματος, με την αριστερά που άλλα έλεγε και άλλα έκανε, είσαι αφελής, είσαι αιθεροβάμων, είσαι σίγουρα μη σοβαρή κυβέρνηση”.

Στην τοποθέτησή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εξήγησε τους λόγους που καταψηφίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητά να υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες για τους αποδήμους. “Η επιλογή του ΜέΡΑ 25 είναι «ισότιμη ψήφος σε όλες και όλους. Εκλογικές Περιφέρειες Απόδημου Ελληνισμού, με αριθμό Βουλευτών αντίστοιχο των εγγεγραμμένων και πολιτικό κόστος – χωρίς παιχνίδια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας”, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος