Στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Άμεσα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Την ερχόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Σώμα και θα ζητήσει διακομματική συναίνεση. Εν τω μεταξύ, θετικά αποτιμούν οι ΗΠΑ και στηρίζουν τη νέα συμφωνία.

Με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας, με κυρίαρχα την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης και την ισχυροποίηση του Πολεμικού Ναυτικού, κινείται πλέον η Αθήνα στο διπλωματικό πεδίο.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διευκρίνισε ότι αναμένει διακομματική συναίνεση στην έγκριση της συμφωνίας.

«Αποκτήσαμε πιστεύω, τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ουσιαστικά, κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βρίσκω τη συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική και από τη σκοπιά που αναφέρατε στην αρχή, για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης, η οποία πρέπει να υψώσει μια πιο σημαντική φωνή, όπως συζητήσαμε και με τους άλλους Προέδρους στη συνάντηση της ομάδας Arraiolos στη Ρώμη πριν από λίγο καιρό. Η στρατηγική αυτονομία πρέπει να μας απασχολεί» υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Κατά την άποψή μου αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του τις ισχυρές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κοινό έδαφος για την επερχόμενη ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών, ενώ κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα επισημαίνουν τις άριστες σχέσεις του πρωθυπουργού με την Ουάσινγκτον.

«Oι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή» σημειώνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση άμυνας δεν θα συμβεί μέσα σε μια νύχτα, δια μαγείας. Θα είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων και ουσιαστικών βημάτων που οικοδομούν την αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων και η συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, στην οποία αναφερθήκατε, είναι ένα τέτοιο βήμα» είπε ο αντιπρόεδρος Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες για τη Συμφωνία και είμαστε ικανοποιημένοι από την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι διαπραγματεύεται επ’ αόριστον εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

«Το State Department διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί κρύβει την επ` αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έστω και τώρα είναι σημαντικό το ότι έχουμε τέτοιου είδους επιλογές. Στηρίξαμε και την επιλογή των Rafale, στηρίζουμε και την επιλογή για τις φρεγάτες», τόνισε o εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

«Σε θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων οι Γάλλοι θα παρέμβουν; Θα παρέμβουν και κόντρα στη θέση των Αμερικανών; Είναι δεδομένο ότι θα μας συνδράμουν;… Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αν η Ουάσιγκτον δεν το θέλει, οι Γάλλοι “θα ποιήσουν την νήσσαν”» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Δηλαδή τι κάναμε; Παίρνουμε όπλα για να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αυτό είναι εθνική προδοσία» σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Την ερχόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός ενημερώνει τη Βουλή για τη Συμφωνία.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζαννετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος