Στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τα ΜΜΕ – Yπερψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Με διαδικαστική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, να ξεκινήσει η έρευνα από το 2015, άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος». Υπέρ του να επεκταθεί χρονικά η εξέταση της υπόθεσης τάχθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάλεσαν ωστόσο τη ΝΔ να θέσει το θέμα στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί.

Το αίτημα της χρονικής διερεύνησης του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής από το 2015 που έθεσε η ΝΔ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης και η απόρριψή του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάστηκε από πηγές της πλειοψηφίας, που ανέφεραν: «Απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ με την άρνησή του να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και ουσιαστικά αποδέχθηκαν σήμερα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη- που είχε τότε δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε- επανέφερε με παρέμβασή του επί της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης στη συζήτηση «για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».
Η τυφλή άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ριχθεί άπλετο φως στη διακυβέρνηση της δικής του περιόδου δημιουργεί ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις. Τι έχει να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τολμά τον έλεγχο; Τι φοβάται και αρνείται την έρευνα;»

Δεν αναμένουμε κάτι καινούργιο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το πρωί σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι η καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» αποδείχθηκε σωτήρια και ο μόνος λόγος συζήτησης είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μπροστά στην απελπισία του προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να πολώσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, και ήδη ακόμη και σήμερα, χωρίς σταματημό σχεδιάζει και εκτελεί μια στρατηγική ποδηγέτησης του Τύπου, βάσει της οποίας παχυλά πακέτα χρηματοδότησης και κρατικής διαφήμισης χρησιμοποιούνται ως όπλο κατά των αντιπολιτευτικών δημοσιογραφικών φωνών και ως επιβράβευση για τις φίλιες προς την κυβέρνηση ή τις βολικά σιωπηλές δημοσιογραφικές πένες» και έκανε λόγο για πολιτική αξιοποίηση της πανδημίας για τον έλεγχο των ΜΜΕ. Ακριβώς αυτήν την καταγγελία αναμένεται να διατυπώσουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ανέβουν στο βήμα για να αναλύσουν και να αιτιολογήσουν την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, με την πρότασή της, έχει ζητήσει εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει «όλες τις περιπτώσεις ανάθεσης υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών που πραγματοποιήθηκαν κατ’ επίκληση της υλοποίησης εκστρατείας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και της συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι αρχές της διαφάνειας και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και συγκεκριμένα η “Λίστα Πέτσα Νο1”, η “Λίστα Πέτσα Νο2”, η καμπάνια του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό, καθώς και η παραπάνω αναφερθείσα ανάθεση στην ENTERPRISE GREECE». Επίσης, έχει ζητήσει να διερευνηθεί «κάθε σπατάλη δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση προς τη δημοσκοπική εταιρεία “Opinion Poll”, που διενεργεί δημοσκοπήσεις πέραν κάθε δεοντολογίας με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων της κυβέρνησης και τη χειραγώγηση των πολιτών, καθώς και η τυχόν ύπαρξη άλλων δημοσκοπικών εταιρειών, των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρούν παράλληλη δραστηριότητα μέσω της οποίας άμεσα ή έμμεσα λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατατεθεί με βάση το άρθρο 68 του Συντάγματος, που ορίζει ότι η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση τουλάχιστον δέκα βουλευτών υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

Το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος αποφάσισε χθες (11/11)να υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως έχει πράξει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις ως σήμερα. Προσθέτει δε ότι θα υπερψήφιζε και την πρόταση που είχε προαναγγείλει ότι θα κατέθετε η Νέα Δημοκρατία για την επέκταση της χρονικής περιόδου διερεύνησης του αντικειμένου της επιτροπής, καθώς όπως τονίζεται, «το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερά και διαχρονικά προσηλωμένο στη γραμμή της πλήρους διαλεύκανσης όλων των υποθέσεων για τις οποίες ζητείται διερεύνηση. Διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις. Όλα στο φως».

Τη σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ στη σύσταση εξεταστικής, εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε μεγάλες προσδοκίες ότι κάτι θετικό θα βγει από αυτή την επιτροπή, όπως (δεν βγήκε) και στο παρελθόν». Όπως είπε ο κ. Γκιόκας, «αυτό που μένει από τις εξεταστικές επιτροπές, είναι οι ατέρμονες συνεδριάσεις και οι καυγάδες, που δίνουν τροφή για αναπροσανατολισμό, κουτσομπολιό και σόου στις τηλεοράσεις, και στο τέλος, πορίσματα-σούπα, που κουκουλώνουν υποθέσεις ή αναδεικνύουν επιφανειακά ζητήματα, αλλά συγκαλύπτουν την ουσία της διαπλοκής, που υπάρχει ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέρος των οποίων είναι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ».
Εκτιμούμε, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και τώρα. Όπως σημείωσε, την εκτίμηση αυτή δεν τη στηρίζουμε μόνο στο κακό προηγούμενο προηγούμενων επιτροπών, αλλά και στη στάση που κράτησαν τα υπόλοιπα κόμμα στη νομοθετική παρέμβαση του ΚΚΕ, εδώ και 1,5 χρόνο: Αυτό που ζητά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και που συμφωνούμε για τη διερεύνηση της “λίστας Πέτσα”, το ΚΚΕ το είχε ζητήσει τροπολογία του που έθετε το ζήτημα του ελέγχου της διαφημιστικής δαπάνης για την πανδημία, στο πλαίσιο της οποίας υπήρξαν και “τραγελαφικές καταστάσεις” χρηματοδότησης και ανύπαρκτων σάιτ» είπε ο κ. Γκιόκας. «Ποια ήταν η τύχη της τροπολογίας του ΚΚΕ; Την απέρριψε και η κυβέρνηση όπως ήταν αναμενόμενο αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα» κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος