Στη Σύνοδο Κορυφής οι νέες τουρκικές προκλήσεις

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το διπλωματικό πόκερ, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να θέσει το θέμα των νέων τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι νέες παραβιάσεις της γείτονος θα συζητηθούν στις εργασίες της Παρασκευής, μολονότι δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι: “Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να δείξει η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες”.

Τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με την έκδοση της παράνομης NAVTEX που τορπιλίζει το διάλογο έθεσε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των νέων προκλήσεων της Τουρκίας εξέφρασαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων και κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ, δηλώνοντας την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι πρέπει να μπουν όρια στην τουρκική προκλητικότητα.

Στο μεταξύ, τελεσίγραφο μίας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της έδωσαν στην Άγκυρα οι Γαλλία και Γερμανία, κατηγορώντας την ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι εκ νέου μια πρόκληση η οποία οδηγεί στη διακοπή των συνομιλιών που έχουν συμφωνηθεί, είναι περισσότερο ενοχλητική για εμάς στο ρόλο του μεσολαβητή. Ωστόσο πιστεύουμε ότι αυτή η διένεξη δεν μπορεί να λυθεί με πολεμικά πλοία αλλά με άμεσες συνομιλίες”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

“Η Γερμανία έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, διαπιστώνει όμως αναγκαστικά τις συνεχιζόμενες από την πλευρά της Τουρκίας προκλητικές ενέργειες, που δεν είναι αποδεκτές”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Κλιμακώνοντας τα πολιτικά παιχνίδια η Άγκυρα, σε μια ευαίσθητη χρονικά περίοδο, εμφάνισε στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο Kanuni, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, την ώρα που το Oruc Reis πλέει στα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Πρόκειται για το τρίτο ιδιόκτητο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, μετά το Fatih και το Yavuz.

Το Kanuni απέπλευσε από το λιμάνι της Μερσίνης και δείχνει να έχει προορισμό την Κωνσταντινούπολη, πλέοντας σε διεθνή ύδατα.

Τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενημέρωσε ο Νίκος Δένδιας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

Την ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα στην επέκταση των χωρικών υδάτων της έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν είναι ώρα για λόγια, αλλά ώρα για έργα. Κλιμακώνεται η επιθετικότητα και πρέπει να σταλεί μήνυμα μη ανοχής τετελεσμένων”, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Η γραμμή της ανοχής και του κατευνασμού ανοίγει τις ορέξεις της Τουρκίας -που συνεχίζει με καθημερινές νέες προκλήσεις- και δεν πιέζει τους εταίρους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους”, ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

“Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει τινάξει στον αέρα τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί υποχώρησης Ερντογάν”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Κυρώσεις εδώ και τώρα. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σκληρύνει τη στάση του”, επεσήμανε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

“Σε πολλά πράγματα είμαστε σύμφωνοι, στηρίζουμε το έργο του ΥΠΕΞ”, δήλωσε ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης.

Η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας από την Ανατολική Μεσόγειο έως και την περιοχή των Βαλκανίων βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Κλαρκ Κούπερ συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια και εν συνεχεία θα βρεθεί στη ναυτική βάση της Σούδας.

Κομβική όσον αφορά τις ελληνικές επιδιώξεις είναι η αυριανή μέρα της Συνόδου Κορυφής, καθώς επί τάπητος θα τεθούν οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, με την Αθήνα να εντείνει τη διπλωματική της αντεπίθεση.

Από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Δημήτρης Γκάτσιος, αναφέρει ότι: “Αυτό που ζητεί η Αθήνα είναι μία σαφή δέσμευση της Ευρώπης, που θα κάνει πιο απτή την προοπτική των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

Όπως έλεγε κυβερνητική πηγή, η τουρκική συμπεριφορά αξιολογείται καθημερινά και ο χρονικός ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος. Άλλωστε, τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής αποδεικνύουν τη δέσμευση της Ευρώπης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, σε περίπτωση που αυτή επιμείνει στην οδό των προκλήσεων και της παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις αυριανές εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητηθεί, λοιπόν, το ζήτημα των νέων προκλήσεων της γείτονος που δυναμιτίζουν το κλίμα και θέτουν εκτός πλάνου κάθε ενδεχόμενο διαλόγου, καθώς εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης, δια του κ. Μητσοτάκη, είναι αυτή που συμπυκνώνονται στη φράση σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης, φτάνοντας εδώ στις Βρυξέλλες, ανέπτυξε στους ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανάμεσά τους και η κ. Μέρκελ, τα θέματα των προκλήσεων της γείτονος. Οι ηγέτες εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως αντιλαμβάνεται την τουρκική προκλητικότητα και επεσήμανε ότι πρέπει να μπουν όρια σε αυτήν.

Πάντως, το κλίμα για την Τουρκία εδώ στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βαρύ. Καθώς ακόμα και χώρες που μέχρι πρότινος ήταν διστακτικές στο να επιβληθούν κυρώσεις πλέον ανησυχούν για τις ενέργειες και τη συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Το Oruc Reis

Περίπου στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο πλέει αυτή την ώρα το ερευνητικό Oruc Reis.

Έφτασε μέχρι το δυτικότερο άκρο της παράνομης navtex και τώρα έχει βορειοανατολική πορεία.

Οι Επιτελείς παρατηρούν ότι το ερευνητικό σκάφος και τα πολεμικά που το συνοδεύουν, όλες αυτές τις ημέρες, δεν έχουν περάσει την μέση γραμμή της περιοχής που παρανόμως έχει δεσμεύσει για έρευνες η Τουρκία.

Θέλουν να καλύψουν όλο το νότιο τμήμα της navtex λένε οι ίδιες πηγές και στη συνέχεια πιθανότατα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες να κατευθύνουν το σεισμογραφικό πιο βόρεια, πιο κοντά στο Καστελόριζο.

Και την ώρα που το ΝΑΤΟ και ο ΓΓ έχει κάνει τη δική του προσπάθεια ώστε να πέσει η ένταση στη Μεσόγειο, να θυμίσουμε και την ανακοίνωση της Συμμαχίας για το νέο τριμερή μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες με την έκδοση της navtex, το σεισμογραφικό και τα τουρκικά πλοία.

Η αντίδραση της Ελληνικής πλευράς είναι σύμφωνα με πληροφορίες να μην προσέλθει σε καμία συνάντηση υπό τις παρούσες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος