Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής – «Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων»

Σε εξέλιξη είναι στο Μπρντο της Σλοβενίας οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών έχουν ως κυρίαρχο θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Προσερχόμενος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει ενεργό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία στο χθεσινό δείπνο να ενημερώσει αναλυτικά τους ομολόγους του για την πολύ σημαντική Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που η Ελλάδα υπέγραψε με τη Γαλλία.

«Τόνισα ότι η Συμφωνία αυτή ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ. Είναι μία πολύ σημαντική Συμφωνία η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. Επαναλαμβάνω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης.
Θα έχουμε την ευκαιρία αύριο, στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία. Και βέβαια όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση. Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας».

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας

Στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή στο πλαίσιο της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα.

Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής – «Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων»
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του για την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας το επόμενο εξάμηνο. Συζήτησαν επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, με έμφαση στον οικονομικό τομέα και σε όλο το φάσμα θεμάτων που αφορούν την ευρωπαϊκή ατζέντα.

“H Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”

Εν τω μεταξύ, με άρθρο του στο liberal.gr ο πρωθυπουργός αναδεικνύει την ισχυρή προστιθέμενη αξία που έχει για τη χώρα μας η συμφωνία με τη Γαλλία. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει τη στρατηγική αυτονομία και εξοπλιστική διαλειτουργικότητα που θα της επιτρέψουν να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δίκαιά της στην ευρύτερη γειτονιά της, δίχως να εξαρτάται από τη συνδρομή ή να βασίζεται στη σύμφωνη γνώμη άλλων δυνάμεων.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και προσθέτει:
«Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας προς όλους και είναι πάντα ανοιχτή στον καλόπιστο διάλογο, όμως έχει την υποχρέωση, την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα να προασπίσει την επικράτειά της, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σέβεται και στηρίζει τους συμμάχους της, αλλά παράλληλα δεν κάνει εκπτώσεις στα δίκαιά της.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, τονίζει ότι η συμφωνία η οποία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα, ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος