Στη συνάντηση των MED5 στην Ισπανία ο Νότης Μηταράκης για το μεταναστευτικό

Στην Υπουργική Συνάντηση των 5 Μεσογειακών Κρατών πρώτης Γραμμής – Med5- που διεξάγεται στη Μάλαγα της Ισπανίας, συμμετείχε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, μαζί με τους ομολόγους του, της Ισπανίας κ. FernandoGrandeGomez, της Μάλτας κ. ByronCamilleri, της Ιταλίας κα. LucianaLamorgese,  και της Κύπρου κ. Νίκο Νουρή.

Στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της δεύτερης συνάντησης της ομάδας των Med5, μετά από τη πρώτη που διεξήχθη στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο, οι Υπουργοί συζήτησαν εκτενώς σημαντικά θέματα που άπτονται της διαχείρισης του μεταναστευτικού στην Ευρώπη αλλά και του συντονισμού των θέσεων των 5 κρατών μελών, στο πλαίσιο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Μηταράκης, αφού ευχαρίστησε την Ισπανία για την άρτια διοργάνωση, τόνισε πως ‘’βασικήπροτεραιότητα  είναι ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης και η καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακινητών, που ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε έντονα. Φαινόμενο που οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση των συστημάτων μετανάστευσης και ασύλου όχι μόνον των χωρών μας, αλλά και όλης της ΕΕ. ‘’

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε πως η ομάδα των Med5 έχει θέσει μια σειρά από κύριους στόχους στους οποίους επικεντρώνεται και συγκεκριμένα:

  • H πρόληψη των παράνομων αφίξεων μέσω της παροχής στήριξης και η συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, ιδιαίτερα μάλιστα αυτές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις. Η Τουρκία είναι οπωσδήποτε ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να τύχει υποστήριξης αλλά και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης του 2016.
  • Η αποτελεσματική και αποφασιστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο
  • Η αύξηση των επιστροφών και απελάσεων παράνομων μεταναστών και όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, μέσω ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού και
  • Η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής που θα αποθαρρύνει την κατάχρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου ασύλου και θα εξασφαλίζει την απαιτούμενη αλληλεγγύη και συμμετοχή όλων των κρατών-μελών σε καταστάσεις μεταναστευτικής πίεσης. Δίχως να αφήνει τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα, όπως οι πέντε μεσογειακές χώρες, εκτεθειμένα σε υπέρμετρη επιβάρυνση και δυσανάλογες υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κατέστησε σαφές ότι  “το Σύμφωνο δεν αποτελεί προϋπόθεση δράσης, καθώς μπορούμε να  επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε τρεις πτυχές (α) την εξωτερική διάσταση, (β) την προστασία των συνόρων και (γ) τις επιστροφές, ήδη με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.”

Ο κ. Μηταράκης, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την Λιθουανία, τόνισε ότι ‘’καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη έγκαιρης κοινής αποφασιστικής δράσης εκ μέρους της ΕΕ για την αποτροπή των παράνομων ροών και την αποσόβηση μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης, όπως αυτή που βίωσε η Ευρώπη το 2015.’’

“Οι Υπουργοί των πέντε μεσογειακών κρατών μελών, δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε  την κοινή μας προσπάθεια για μια πιο ισόρροπη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, προβάλλοντας ενιαία και δυναμικά τις θέσεις, προτεραιότητες και ανησυχίες μας. Η πρόσφατη συμφωνία για την  υιοθέτηση του Κανονισμού για την νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου που επετεύχθη χάρη στην εποικοδομητική στάση των χωρών μας, έδειξε ότι είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε πνεύμα ευελιξίας και διάθεση συμβιβασμού. Αναμένουμε και από τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να πράξουν ανάλογα”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Οι πέντε Υπουργοί συμφώνησαν να θεσμοθετήσουν τακτικές ανά εξάμηνο συναντήσεις των Med-5 σε Υπουργικό επίπεδο. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί στην Ιταλία τον Μάρτιο του 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος