Στη Ρώμη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η ατζέντα της συνάντησης με Μάριο Ντράγκι

Tο απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου στις 20:30 ώρα Ελλάδας θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι, στο Palazzo Chigi.
Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες και η ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, αλλά και την επισιτιστική κρίση, η διμερής οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή την επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

Η συνάντηση, παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Ιουνίου, είναι υψηλής πολιτικής και συμβολικής αξίας, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει συζήτηση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά και ευρύτερη γεωπολιτική συζήτηση για την στρατηγική της Ευρώπης απέναντι σε χώρες- εταίρους της Ε.Ε.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη- Ντράγκι θα συμβάλει στην οικοδόμηση στενότερων σχέσεων, την ώρα που εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Σημειώνεται ότι στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο του Med-9 ο Ιταλός πρωθυπουργός, ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε ταχθεί – όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός – υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ντράγκι είχαν συναντηθεί στη Λιβύη κατά την επίσκεψή αμφοτέρων – οι πρώτοι ηγέτες της Ε.Ε. – τον Απρίλιο του 2021 υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομαλοποίησης της κατάστασης στη γειτονική χώρα.
Πιο πρόσφατα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι είχαν σε συνεννόηση αναλάβει την πρωτοβουλία για την “ενεργειακή Σύνοδο του Νότου”, τη Σύνοδο της Ρώμης για την ενέργεια που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο, στην οποία είχαν μετάσχει, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα.
Εκεί ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι η Ε.Ε. οφείλει να επιδείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξε κατά την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών από τις συνέπειες του πολέμου με αιχμή της τιμές της ενέργειας. Είχε τονίσει ακόμα, όπως ο κ. Μητσοτάκης, την ανάγκη να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο την τουρκική επιθετικότητα που ο πρωθυπουργός θα θέσει και την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται αυτήν την ώρα με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Dr. Sultan bin Ahmad Sultan Al Jaber, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα παραλάβει από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, το απολογιστικό πόρισμα για το έργο της Επιτροπής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος