Στη Ρώμη ο Νίκος Δένδιας – Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του

Array

Στη Ρώμη βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου έχει συνομιλίες με το νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι. Στην ατζέντα των επαφών του κ. Δένδια, οι κίνδυνοι από τον τουρκικό αναθεωρητισμό, καθώς και θέματα που αφορούν στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, που αφορούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Ιταλία.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Ιταλό ομόλογό του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τελευταίου, στις 22 Οκτωβρίου 2022.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Έπειτα οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο, στις 13:00 (ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία γεύμα εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών με την νέα Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Stefania Craxi.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Κοινοτικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζούλιο Τρεμόντι.

Οι συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών με τους Ιταλούς αξιωματούχους κατά την παραμονή του στη Ρώμη αναμένεται να επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Στον απόηχο της επίδειξης του τουρκικού αναθεωρητισμού και της επιθετικότητας που εκφράστηκαν από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται ν’ αναδείξει το γεγονός ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να κινείται στην Ανατολική Μεσόγειο με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο, πάντοτε προσηλωμένη στις αρχές καλής γειτονίας, σε αντίθεση με την Τουρκία που επιμένει να δρα στην ευρύτερη περιοχή με λογική ενός κράτους- «πειρατή».

Και στην κατεύθυνση αυτή ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να χρησιμοποιήσει δύο έμπρακτα παραδείγματα. Το πρώτο είναι η υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και το δεύτερο η ανακοίνωση της έναρξης ερευνών στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αμφότερες οι κινήσεις έχουν ως κοινή βάση τον απόλυτο σεβασμό τόσο στο Δίκαιο της Θάλασσας, όσο και στα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών.
Αύριο ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Βεγγάζη της Λιβύης, όπου θα έχει συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της εκεί κυβέρνησης.

Καθώς ο υπουργός Εξωτερικών ταξιδεύει αύριο στη Λιβύη, θα επαναλάβει τη θέση της Αθήνας περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου, υποδεικνύοντας την Τουρκία ως παράγοντα αποσταθεροποίησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος