Στη Ρώμη και το Βατικανό ο Νίκος Δένδιας τη Δευτέρα

Πολυδιάστατη διπλωματία αναπτύσσει η Αθήνα, ενισχύοντας πρωτίστως τις διμερείς σχέσεις με ισχυρές χώρες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει το επόμενο διάστημα σε Παρίσι, Λονδίνο και Μόσχα, ενώ ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται τη Δευτέρα στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν τα «όργανα» επικύρωσης της Συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Λονδίνο, Παρίσι και Μόσχα είναι οι τρεις επόμενοι σημαντικοί σταθμοί του πρωθυπουργού στο πρόγραμμα των εκτός συνόρων επισκέψεών του. Η Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική διασφαλίζοντας ισχυρά διπλωματικά ερείσματα.

Στις 12 Νοεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Παρίσι για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Στη διάσκεψη για την Λιβύη που συγκαλεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Ελλάδα εκπροσωπείται στο υψηλότερο επίπεδο.

Στις 16 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει για πρώτη φορά την πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας στο Λονδίνο, όπου θα έχει τετ-α-τετ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Στη Μόσχα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ορισθεί για τις 8 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υλοποιεί εντατικό πρόγραμμα επισκέψεων. Τη Δευτέρα μεταβαίνει στη Ρώμη και το Βατικανό. Θα έχει συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο και τον πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιο Πιέτρο Προλίν.

«Η σημερινή πολιτική της Τουρκίας, δυστυχώς, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της προσέγγισης με την ΕΕ. Με την νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική της, έχει καταφέρει να έχει προβλήματα με το σύνολο σχεδόν των κρατών της άμεσης γειτονιάς της» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής».

Η Τουρκία, πάντως συνεχίζει στην οδό των φραστικών προκλήσεων. Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 800 χρόνια της κατάκτησης της Αλάνυα από του Σελτζούκους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβαλε το ιστορικό παρελθόν μαζί με απειλές και υπαινιγμούς, Επινόησε μάλιστα επίσης ότι οι Τούρκοι είναι «ναυτικό έθνος».

«Σεβόμαστε τα δικαιώματα και τα δίκια όλων. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προασπίζουμε τα δικαιώματα μας ως το τέλος. Είμαστε ένα ναυτικό έθνος. Ματαιώσαμε τα προδοτικά σχέδια που είχαν στόχο να μας κάνουν να μην μπορούμε να φύγουμε πέρα από τον Κόκκινο Πύργο. Θα συνεχίσουμε να χαλάμε αυτά τα σχέδια. (…) Αν είναι στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) τότε το τραπέζι, αν είναι στο πεδίο, τότε στο πεδίο. Δόξα τω Θεώ, είμαστε έτοιμοι και ικανοί» είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

«Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι για να είναι ουσιαστικός και ειλικρινής ένας διάλογος, πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές που η Τουρκία με τη συμπεριφορά της δείχνει να αμφισβητεί» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο Ethnos.gr.

Ήδη η ελληνοαμερικανική συμφωνία προκαλεί αμηχανία στην Άγκυρα ενώ ήδη έχει αρχίσει να παράγει αποτελέσματα.

«Το ότι η Τουρκία δηλώνει ενοχλημένη από την ενισχυμένη παρουσία Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη βάσει των προβλέψεων της Συμφωνίας πιστοποιεί ακριβώς την αξία της» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στη «Real News».

«Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλο το φάσμα του Στρατηγικού Διαλόγου. Νομίζω ότι θα δείτε αρκετά να συμβαίνουν στον εμπορικό και επενδυτικό χώρο τους επόμενους μήνες» δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Παράλληλα, η Αθήνα αναπτύσσει και την στρατιωτική διπλωματία. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος μεταβαίνει στην Ιορδανία προσκεκλημένος του Ιορδανού ομολόγου του.

Εξάλλου, εν όψει της εορτής της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιήθηκε στο Τατόι δέηση υπέρ των πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος