Σταθερά υπέρ του διαλόγου η Ελλάδα – Προετοιμασία της συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Ρ. Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου

Μπορεί Αθήνα και Άγκυρα να κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος επί των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και κάθε δημόσια εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαταράσσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, η ελληνική κυβέρνηση όμως παραμένει προσηλωμένη στο διάλογο. Επόμενο βήμα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να προσβλέπει στην παράταση της νηνεμίας, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης: «θα πρέπει να προσέλθουμε στο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία, είναι σημαντικό και ωφέλιμο για δύο γειτονικές χώρες να συζητούν με καλή πίστη, αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι αναιρούμε ούτε ίχνος οποιουδήποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα ούτε θέματα κυριαρχίας μπορούν να τεθούν σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου»

Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Αρχηγού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπενθυμίζει ότι ο διάλογος είναι μια δυναμική διαδικασία: «Η Ελλάδα ούσα πιο ισχυρή από ποτέ, διπλωματικά και αμυντικά, θέλει να προστατεύσει, θέλει να θωρακίσει αυτή τη διαδικασία διαλόγου 12:37:59. Προσέρχεται όμως στο διάλογο αυτό χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα +12:38:25 είναι μια άσκηση με δύο μέρη, η οποία κρίνεται καθημερινά».

Και μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν να εμφανίστηκε με θετική διάθεση ενόψει της 7ης Δεκεμβρίου, δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει για δύο κράτη στην Κύπρο, αλλά και για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Όπως ανέφερε: «Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα».

Την ίδια ώρα η αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία εγκαλεί την Τουρκία για διαχρονική καταπίεση της ελληνικής μειονότητας: «Οι ελληνορθόδοξες, αρμενικές και εβραϊκές κοινότητες, παρότι σύμφωνα με την ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάννης θα έπρεπε να διαθέτουν συγκεκριμένα δικαιώματα, αυτά συχνά περιορίζονται στην πράξη. Αυτές οι κοινότητες έχουν υποστεί διακρίσεις, πογκρόμ, βεβήλωση των ιερών τοποθεσιών τους, δήμευση των περιουσιών τους και διώξεις».

Στην τοποθέτηση του πύργου της φρεγάτας Μπελαρά “Κίμων” προχώρησε το γαλλικό ναυπηγείο της Λοριάν.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος