Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων

Array

Κλίμα πόλωσης παράγει η αποκάλυψη της παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που εκδηλώνεται ήδη με σφοδρή πολιτική σύγκρουση. Το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Το έμαθε αργά την Πέμπτη και ζήτησε άμεσα την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κοντολεόντος, γιατί δεν τον είχε ενημερώσει, ενώ ο κ. Δημητριάδης υπέβαλε με δική του πρωτοβουλία την παραίτησή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον χαρακτηρίζει «πολιτικά υπόλογο και ηθικά έκθετο». Και το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής μιλά για «κυβερνητική προπαγάνδα σε βάρος των θεσμών» και ζητά πλήρη διερεύνηση από τη δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε λίγο νωρίτερα πως όλες οι απαντήσεις θα δοθούν «με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Τη Δευτέρα η παρέμβαση του πρωθυπουργού

Τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί από όλες τις πλευρές με αιχμή το ακανθώδες θέμα της παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη θα επιδιώξει να δώσει η κυβέρνηση φωτίζοντας όλες τις πτυχές του επίμαχου θέματος. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα κάνει δήλωση για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Γεωργία Σκιτζή, την απόφαση να απευθυνθεί ο ίδιος στον ελληνικό λαό, όχι όταν θα ανοίξει πάλι η Βουλή στα τέλη Αυγούστου, αλλά άμεσα, έλαβε ο πρωθυπουργός προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για την υπόθεση.
Έτσι, την Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα βγει και πάλι μπροστά και με θεσμικό τρόπο αναμένεται να πει ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη και πως αμέσως όταν το έμαθε ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στην ΕΡΤ ότι αν υπήρχε ενημέρωση του πρωθυπουργού είναι βέβαιο ότι η κατάληξη της υπόθεσης αυτής θα ήταν διαφορετική. Σύμφωνα πάντα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός, ενημερώθηκε μόλις την Πέμπτη για το συγκεκριμένο θέμα. Από εκείνη την στιγμή, όπως άλλωστε και το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης. Να μη μείνει δηλαδή καμία σκιά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο χθες όσο και σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου με δήλωσή του απάντησε θετικά στο αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής αλλά και της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης-  και υπέρμαχος της αλήθειας, είπε απαντώντας σήμερα στην δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, κυβερνητικές πηγές απαντώντας στην σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών τόνιζαν κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε να κάνουμε με το ελληνικό Watergate»

«Η Ελλάδα ζει μέρες της Αμερικής του Ιούνιου του 1972, με την αποκάλυψη τότε του σκανδάλου Watergate, μου έλεγε συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφοντας τις εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών», ανέφερε ο δημοσιογράφος Γιάννης Φασουλάς στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το ελληνικό Watergate με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό τονίζουν από την Κουμουνδούρου και προσθέτουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξεως. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους ζήτησε σήμερα την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Π.Γ. το πρωϊ.

Η αξιωματική αντιπολίτευσης βάζει το κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον κατηγορεί ότι:

  • Ότι είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου,
  • Είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Τώρα όπως αναφέρουν, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες.

«Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εμπλέκουν μέχρι και ξένες υπηρεσίες σε μια υπόθεση που αφορά παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, ακόμα κι αν ίσχυε, όχι μόνο δεν θα τους δικαιολογούσε, αλλά θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του θεωρεί αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Δεν αμνηστεύουμε κανέναν διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στη γραμμή της διερεύνησης της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη, όλα στο φως, ενώ κινείται πάντα θεσμικά, όπως λένε στην Χ. Τρικούπη. Και εξαπολύει επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας λόγο για άθλια προπαγάνδα σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών. Και σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους. Αφού διαψεύδονται όλα αυτά λέει η Χαριλάου Τρικούπη κάποιοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους.

Όσον αφορά την νέα συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών της Βουλής καλούν όλους τους αρμόδιους υπουργούς και τη νέα ηγεσία της ΕΥΠ να προσέλθουν και να πουν όλη την αλήθεια.  Στο ΠΑΣΟΚ λένε επίσης, ότι δεν είναι η ώρα για ένα κυνήγι μαγισσών, όσον αφορά τον καταλογισμό ευθυνών, αυτές θα αποδοθούν στην ώρα τους, τονίζοντας πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν αμνηστεύει κανέναν. Υπάρχει και ένα γεγονός που το ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερη αξία και έχει να κάνει με την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη από την PREDATOR και την ΕΥΠ. Συγκεκριμένα λένε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από δημοσιεύματα  για ένα χρονικό διάστημα φαίνεται ότι υπάρχει ταύτιση και των δυο αυτών πλευρών δηλαδή παρακολουθούσαν μαζί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Τυχαίο;» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο 

Τις εξελίξεις δρομολόγησαν οι αιφνιδιαστικές παραιτήσεις του γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θέλει να διαλύσει το κλίμα τοξικότητας που έχει δημιουργηθεί και έκανε δεκτό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ενώ θετικά απαντά και για την εκ νέου σύσταση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής, (ΕΦΕ) προκειμένου να δοθούν οι απαντήσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Η κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων

Για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει», κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι απλά πολιτικά υπόλογος, είναι και ηθικά έκθετος. Και καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Αντί για συγγνώμες και ψέματα, λοιπόν, ας μας πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια. Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας» επισήμανε σε ανακοίνωση – απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα ο ΓιάννηςΟικονόμου.

Είχε προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χαρακτήρισε αυτονόητη την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής: « δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Η κυβέρνηση χειρίζεται όλα τα θέματα με θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αναφέρει η ΝΔ: «όσο και αν επιδιώκουν ορισμένοι δημιουργώντας σύγχυση να προκαλέσουν εντελώς ανυπόστατους συνειρμούς, οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης θα φανούν. Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για Προανακριτική Επιτροπή, οι πολίτες διαθέτουν θεσμική μνήμη και θυμούνται ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να στηρίζει υπουργούς της κυβέρνησής του οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος».

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για άθλια προπαγάνδα και καλεί την ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνήσει άμεσα όλες τις αποκαλύψεις. «Καλούμε την ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνήσει άμεσα όλες τις αποκαλύψεις. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Κυβέρνηση των Άριστων του κ. Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

«Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει προκαλέσει πολιτική ένταση, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να διασταυρώνουν τα ξίφη.

«Η υπόθεση χρήζει της πλήρους εκκαθάρισης μέχρι τέλους, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη» σημείωσε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

«Το κυρίαρχο ερώτημα είναι πόσα γνώριζε ο πρωθυπουργός και από πότε και αυτό θα απαντηθεί όπως λέει το Σύνταγμα και ο νόμος. Με τη δικαιοσύνη και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Δημητρης Μάντζιος.

«Αυτές οι παραιτήσεις δεν εκτονώνουν τη δύσοσμη ιστορία, γεννούν νέα ερωτηματικά…Δεν θα συμμετάσχουμε σε ένα ατελέσφορο κυνήγι μαγισσών» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης.

Ναι σε σύσταση εξεταστικής λέει και η ελληνική λύση και προσθέτει: «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λειτουργούν με γνώμονα το κομματικό και όχι το εθνικό συμφέρον. Η Ελληνική Λύση θα αγωνιστεί ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του τεράστιου αυτού σκανδάλου και να οδηγηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Ελληνική δικαιοσύνη».

Για το θέμα των παρακολουθήσεων υπήρξε παρέμβαση και από τη Δικαιοσύνη. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι διέρρευσαν εκτός ΕΥΠ στοιχεία απο άκρως απόρρητα έγγραφα , τόσο για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, έδωσε παραγγελία για ποινική προκαταρκτική εξέταση την οποία θα διενεργήσει ο ίδιος.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς, Διονύσης Μποτώνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος