Στον Έβρο την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης με τους ηγέτες της ΕΕ – Συνεχείς διπλωματικές επαφές (video)

Στον Έβρο θα βρεθεί αύριο ο πρωθυπουργός ο οποίος θα έχει συνεχείς συσκέψεις για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο πρωθυπουργός μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, έκανε λόγο για σημαντική δήλωση στήριξης και από τους τρεις θεσμούς, τη στιγμή που η Ελλάδα υπερασπίζεται επιτυχώς τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνομιλία και με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορά της.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης των Ευρωπαίων αξιωματούχων

Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05, όπου θα τους υποδεχτεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο Πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών. Στις 17:30 ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

Η Αθήνα με την αυριανή κίνηση αποσκοπεί στην περαιτέρω διεθνοποίηση του ζητήματος και στην έμπρακτη στήριξη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα Ελλαδας-Τουρκίας.

Μια από τις εκδοχές που δίνει η κυβέρνηση για τις μετακινήσεις των μεταναστών από την παραμεθόριο προς το εσωτερικό της Τουρκίας, μετακινήσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες, είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δε θέλει οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να έχουν ιδία άποψη των εικόνων του τελευταίου τριημέρου.

Συνεχείς διπλωματικές επαφές

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα επικοινωνήσει με τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται και στη Βουλή των Ελλήνων για τον ίδιο λόγο, καθώς και για να ζητήσει τη στήριξή τους στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για την εκκίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε το πρωί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Τσεχίας και της Μάλτας. Την Τετάρτη μετά από εντολή του πρωθυπουργού θα ενημερώσει τους τομεάρχες Εξωτερικών των κομμάτων.

Την Παρασκευή αναμένεται να συγκληθεί η σύνοδος κορυφής των υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ, ενώ αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

“Ενόψει του ανοίγματος των τουρκικών συνόρων στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρόσφυγες, δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες τους η Ελλάδα και η Βουλγαρία”, τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κατά την σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου στην Βιέννη με τον πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Μ. Σχοινάς: Στηρίξτε την Ελλάδα – Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται

«Κάθε φορά που δοκιμάζεται η ΕΕ όπως τώρα, πρέπει να επικρατεί ενότητα. Ζητώ το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να συντονίσει τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας. Αύριο στην Ελλάδα με τρεις Προέδρους σε μια πολύ απτή επίδειξη αλληλεγγύης. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ» αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς.

Χθες βράδυ ο κ. Σχοινάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς με τον οποίο συζήτησε για την αλληλεγγύη της ΕΕ για την Ελλάδα και τη δέσμευση για προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. «Η Αυστρία είναι πρόθυμη να συμβάλει στις συλλογικές μας προσπάθειες» αναφέρει ο κ. Σχοινάς.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος