Στα Σκόπια εκπαιδεύονται υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ για τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Μαρτίου η εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ, σε διαδικασίες τυποποίησης ΝΑΤΟ. 

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Ε. Θωμάς

Στελέχη της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), μετέβησαν στα Σκόπια και δίδαξαν διαδικασίες επιχειρησιακής διακλαδικής σχεδίασης, ενώ στελέχη του Δ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ παρείχαν διδασκαλία με τηλεδιάσκεψη για θέματα διαδικασιών τυποποίησης ΝΑΤΟ και ανάπτυξης, επικαιροποίησης και εφαρμογής των Συμμαχικών προτύπων και δογμάτων.

Η εκπαίδευση περιέλαβε αντικείμενα επί των διαδικασιών συμμετοχής στις Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας του ΝΑΤΟ, καθώς και ανάπτυξης, επικαιροποίησης και εφαρμογής των Συμμαχικών Προτύπων, με σκοπό την επίτευξη της αναγκαίας διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυνάμεων της Συμμαχίας.

Η εν λόγω εκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και σε σειρά δράσεων, που έχουν αναπτυχθεί και έχουν σκοπό τη συνδρομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην υποστήριξη της εν λόγω χώρας για την ταχεία ένταξη και προσαρμογή της στις διαδικασίες της Συμμαχίας.

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, υπεγράφη Συμφωνία Αμοιβαίας Προστασίας Ανταλλασσομένων Διαβαθμισμένων Πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι ανωτέρω εκπαιδεύσεις εντάσσονται στο πλέγμα συναφών δράσεων του ΓΕΕΘΑ με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως η εκπαίδευση τυποποίησης ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε από επιτελείς του ΓΕΕΘΑ τον Δεκέμβριο του 2020 , ηυπογραφή Συμφωνίας Αμοιβαίας Προστασίας Ανταλλασσόμενων ΔιαβαθμισμένωνΠληροφοριών τον Φεβρουάριο του 2021 , καθώς και πλήθος έτερων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών.

Οι ανωτέρω δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) που συμφωνήθηκε να ενισχυθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 από Αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ στα Σκόπια και έχουν ως σκοπό την συνδρομή των Ελληνικών ΕΔ στην ομαλή και γρήγορη εξοικείωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με τις διαδικασίες της Συμμαχίας, καθώς και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Στα Σκόπια εκπαιδεύονται υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ για τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος